Masové kuličky s cizrnou (Břicháč Tom)

Masové kuličky s cizrnou (Břicháč Tom)
  • Čas přípravy
    15 minut
  • Doba vaření
    20 minut
  • Porce
    3
  • Celkový čas
    35 minut

Břicháč Tom je pro mě inspirací při zdravé stravě, jediné, co mě při vaření podle jeho knih, kterých jsem hrdou majitelkou trápí je popis ingrediencí. Na některé se občas v postupu zapomene a některé jsou velice neurčité. Připravuji si sama tyto recepty a snažím se je dovést k dokonalosti.

Masové kuličky s cizrnou je zdravý a vyvážený fitness recept, který se hodí k obědu. Ke kuličkám si připravte rovnou i tzatziky, které chuť masových kuliček krásně doplní. Rozhodně vám vždy doporučuji si cizrnu kupovat v nálevu v konzervě. Příprava dehydratované cizrny je na dlouhou dobu, protože je potřeba ji namočit a povařit doměkka. V samotném receptu z knihy Břicháče Toma je uvedeno, že si mleté krůtí maso máte připravit doma, já však preferuji koupené mleté drůbeží.

Suroviny na masové kuličky s cizrnou (3 porce)

  • 250 g mletého krůtího masa
  • 200 g cizrny z konzervy
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mletých ovesných vloček
  • 1 stroužek česneku
  • koriandr
  • sůl & pepř
  • salátek k jídlu

TIP: Doporučuji do směsi na kuličky přidat i trošku římského kmínu.

Suroviny na tzatziky

  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 salátová okurka
  • 1 lžička kopru

Postup přípravy masových kuliček s cizrnou

  1. V mixéru spolu umixujte přeceďenou cizrnu, 2 vejce, 2 lžíce mletých ovesných vloček a stroužek česneku. Tuto směs si v míse smíchejte s mletým krůtím masem, dochuťte solí, pepřem a koriandrem. Těsto dobře promíchejte.
  2. Ze směsi vytvořte kuličky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pozor, pokud se vám budou kuličky příliš lepit, dejte si vedle do misky studenou vodu a vždy než utvoříte kuličku si ruku namočte, půjde to lépe. Kuličky pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 20 minut podle typu trouby.
  3. Na tzatziky si nastrouhejte salátovou okurku na jemném struhadle. Z okurky vymačkejte vodu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, jogurt a lžičku kopru. Dobře promíchejte.
  4. Hotové cizrnové kuličky podávejte se salátkem nebo jen s tzatziky.

TIP: Kuličky můžete lehce před pečením potřít olivovým olejem. K tomuto potírání však použijte pouze mašlovačku.

Další recepty od Břicháče Toma:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..