Nejlepší křenová omáčka od babičky

Nejlepší křenová omáčka od babičky
  • Čas přípravy
    5 min
  • Doba vaření
    10 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    1 158

Máte uzené maso a nevíte co s ním? Odpověď je křenová omáčka. Skvěle se hodí nejen k uzené krkovici, jazyku nebo pečeni. Křen navíc obsahuje spoustu vitamínu C a podporuje trávení.

Nejlepší křenová omáčka od babičky je jedna z nejjednodušších omáček na přípravu. Příprava je rychlá a k omáčce doporučuji domácí kynuté houskové knedlíky. Zkoušela jsem uzené maso, bramborové noky a křenovou omáčku a také sklidila úspěch. Recept na tuto poctivou omáčku mám od své babičky, která nám ji připravovala.

Suroviny na nejlepší křenovou omáčku od babičky

  • 4 lžíce strouhaného křenu
  • 0.5 l uzeného nebo hovězího vývaru
  • 0.5 l mléka
  • kelímek smetany ke šlehání (33%)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • cukr & sůl

TIP: V mléce s vývarem můžete rozpustit i malé množství másla.

Postup přípravy poctivé křenové polévky

  1. Nejprve si oloupejte a nastrouhejte křen. Pokud chcete, aby měla omáčka říz, potřebujete 4 polévkové lžíce.
  2. V kastrolu smíchejte mléko s vývarem. Vývar se dá nahradit i vodou. Přiveďte k varu.
  3. Přidejte 1 lžičku cukru a osolte.
  4. V tučné smetaně rozmíchejte metličkou 2 vrchovaté lžíce hladké mouky. Tuto kašičku vmíchejte do základu a tím omáčku zahustíte.
  5. Nakonec přidejte nastrouhaný křen a krátce omáčku povařte. Množství záleží čistě na vaší chuti.
  6. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji mlékem.
  7. Omáčku podávejte s kynutým knedlíkem, kouskem uzeného a můžete ještě na vrch přidat trochu strouhaného křenu.

TIP: Někdo omáčku dochucuje lehce čerstvou citronovou šťávou.

Chutnala vám nejlepší křenová omáčka od babičky? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..