- by Top Recepty
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření2 hod 20 min
-
Porce4
-
Celkový čas2 hod 40 min
Guláš k české kuchyni neodmyslitelně patří. Existuje mnoho variant gulášů. Tento hospodský vídeňský guláš se připravuje z hovězího masa a s pořádnou porcí cibule.
Pravý vídeňský guláš (hospodský) vařím z hovězí kližky a nikdy jej nezahušťuji. Celé tajemství je v použití stejného množství cibule jako masa. Cibule se po delším tažení rozpadne a guláš se sám zahustí. Kdo má rád pikantní jídla, může do guláše přidat mleté chilli nebo čerstvou chilli papričku podle chuti.
Suroviny na pravý vídeňský guláš
- 500 g hovězí kližky
- 500 g bílé cibule
- 3 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 70 g rajského protlaku
- 1 lžíce majoránky
- sůl & pepř
- voda na podlévání
- cibule na ozdobu
Postup přípravy hospodského guláše
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte veškerou cibuli nadrobno.
- V hrnci s tlustým dnem si rozpalte sádlo a na něm cibuli orestujte dozlatohněda. Poté přidejte protlak, dvakrát převalte, aby zmizela typická kyselost rajčat a poté přidejte kostky masa. Maso ze všech stran opečte, může se přichytávat, nesmí se připalovat.
- Ke konci restování masa jej důkladně osolte, zasypte lžičkou mletého kmínu, nechte rozvonět a poté zasypte 2 lžícemi červené papriky. Pozor paprika se nesmí připálit, aby nezhořkla. Míchejte zhruba půl minutky a poté zalijte menším množstvím vody.
- Nyní guláš duste pod pokličkou, hlídejte a občas promíchejte. Přilévejte vodu podle potřeby. Takto duste alespoň 1,5-2 hodiny dokud nebude maso měkkoučké.
- Přidejte do guláše prolisované stroužky česneku, dochuťte solí a pepřem a ještě na mírném plameni vařte 8-10 minut.
- Guláš stáhněte z plamene a přidejte rozemnutou majoránku. Suchá majoránka by se neměla vařit na přímém plameni.
- Omáčka by měla být dostatečně zahuštěná, pokud ji chcete dodatečně zahustit, použijte chlebové kůrky, které v guláši 10 minut povařte.
- Vídeňský hospodský guláš podávejte se smaženými bramboráčky, houskovým knedlíkem nebo čerstvým pečivem. Navrch poklaďte pár koleček syrové cibule.
Chutnal vám pravý vídeňský (hospodský) guláš? Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review