Pravý vepřový debrecínský guláš

Pravý vepřový debrecínský guláš
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    5
  • Celkový čas
    2 hod 20 min

Guláše jsou pokladem nejen české gastronomie. Gulášů je mnoho variant a podob. Od hovězího, přes zvěřinový až po vegetariánský guláš z hlívy ústřičné. Debrecínský guláš připravuji z vepřového masa a debrecínských párků.

Pravý vepřový debrecínský guláš je skvělá volba pokud máte k dispozici vepřové maso a chcete se vyhnout klasickému vepřovému guláši. Jako příloha k debrecínskému guláši skvěle chutnají karlovarské nebo houskové knedlíky, ale můžete si připravit i těstoviny nebo rýži.

Suroviny na pravý vepřový debrecínský guláš

  • 600 g vepřového masa (např. plec)
  • 1 velká cibule
  • 60 g sádla nebo oleje
  • 60 g rajčat
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 120 g debrecínských párků
  • sůl

TIP: Debrecínské párky klidně nahraďte jemnými a pro pikantní chuť můžete přidat trochu pálivé papriky.

Postup přípravy debrecínského guláše

  1. Nejprve si maso očistěte, opláchněte a nakrájejte na středně velké kostky.
  2. Cibuli si oloupejte, nakrájejte najemno a na 1/2 rozpáleného tuku ji orestujte tak, aby zesklovatěla (zprůhledněla).
  3. Přidejte maso, osolte a orestujte ze všech stran. Zatáhnuté maso poprašte mletou červenou paprikou a 30 vteřin za stálého míchání restujte.
  4. Zalijte vývarem nebo vodou a přidejte nakrájená rajčata na kousky, bobkový list, nové koření, pepř a vše poduste pod pokličkou na mírném plameni do změknutí masa.
  5. Zahuštění: Jakmile je maso měkké, tak vyjměte koření a zahustěte omáčku zásmažkou z druhé půlky tuku a 30 g mouky. Tuk na pánvi rozpalte a na něm krátce orestujte 30 g hladké mouky za stálého míchání. Zřeďte trochou vody, rozmíchejte a poté kašičku přilijte k omáčce a masu.
  6. Nyní přidejte do guláše prolisovaný česnek a majoránku.
  7. Pokud chcete jemnou omáčku, můžete maso vyndat a omáčku rozmixovat tyčovým mixérem nebo ji procedit přes sítko.
  8. Guláš stáhněte z plamene, přidejte nakrájené párky na kolečka a dochuťte solí a pepřem.
  9. Podávejte s knedlíkem nebo vaši oblíbenou přílohou.

Chutnal vám pravý debrecínský guláš? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Peter

      1. Neexistuje “pravý”, každý trochu vzdelaný kuchár to potvrdí.
      2. V krajine gulášu (to nie je v žiadnom prípade Česko – podľa Vás “poklad” českej gastronómie) sa guláše nezahusťujú. Šťava – omáčka zhustne z rozvarenej cibule a tuku, ktorý sa uvoľní počas prípravy z použitého mäsa, to znamená žiadna!!! múka.

      • Filip

        1. Nemusíte se chytat každého slova. Je jedno, zda svůj recept nazvu pravý nebo levý. Take it easy.
        2. Reagujete na něco, co v receptu ani není uvedené. V receptu je uvedené cituji: “guláše jsou pokladem NEJEN české gastronomie”.
        3. Mouka slouží k zahuštění z důvodu, že v tomto receptu je použita pouze 1 cibule, která vám sotva guláš zahustí. Trocha mouky dokonale dovede šťávy spojit v celistvou směs.
        4. Ten, kdo vařit umí, tak nerýpe a automaticky přidá 400-600 g cibule a žádnou nebo pouze 1 lžíci mouky.
        Děkuji za váš komentář.

    • jemmy

      Je výborný

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.