- od Top Recepty
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření2 hod
-
Porce5
-
Celkový čas2 hod 20 min
Guláše jsou pokladem nejen české gastronomie. Gulášů je mnoho variant a podob. Od hovězího, přes zvěřinový až po vegetariánský guláš z hlívy ústřičné. Debrecínský guláš připravuji z vepřového masa a debrecínských párků.
Pravý vepřový debrecínský guláš je skvělá volba pokud máte k dispozici vepřové maso a chcete se vyhnout klasickému vepřovému guláši. Jako příloha k debrecínskému guláši skvěle chutnají karlovarské nebo houskové knedlíky, ale můžete si připravit i těstoviny nebo rýži.
Suroviny na pravý vepřový debrecínský guláš
- 600 g vepřového masa (např. plec)
- 1 velká cibule
- 60 g sádla nebo oleje
- 60 g rajčat
- 30 g hladké mouky
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžička majoránky
- 4 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 600 ml vývaru nebo vody
- 120 g debrecínských párků
- sůl
TIP: Debrecínské párky klidně nahraďte jemnými a pro pikantní chuť můžete přidat trochu pálivé papriky.
Postup přípravy debrecínského guláše
- Nejprve si maso očistěte, opláchněte a nakrájejte na středně velké kostky.
- Cibuli si oloupejte, nakrájejte najemno a na 1/2 rozpáleného tuku ji orestujte tak, aby zesklovatěla (zprůhledněla).
- Přidejte maso, osolte a orestujte ze všech stran. Zatáhnuté maso poprašte mletou červenou paprikou a 30 vteřin za stálého míchání restujte.
- Zalijte vývarem nebo vodou a přidejte nakrájená rajčata na kousky, bobkový list, nové koření, pepř a vše poduste pod pokličkou na mírném plameni do změknutí masa.
- Zahuštění: Jakmile je maso měkké, tak vyjměte koření a zahustěte omáčku zásmažkou z druhé půlky tuku a 30 g mouky. Tuk na pánvi rozpalte a na něm krátce orestujte 30 g hladké mouky za stálého míchání. Zřeďte trochou vody, rozmíchejte a poté kašičku přilijte k omáčce a masu.
- Nyní přidejte do guláše prolisovaný česnek a majoránku.
- Pokud chcete jemnou omáčku, můžete maso vyndat a omáčku rozmixovat tyčovým mixérem nebo ji procedit přes sítko.
- Guláš stáhněte z plamene, přidejte nakrájené párky na kolečka a dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s knedlíkem nebo vaši oblíbenou přílohou.
Chutnal vám pravý debrecínský guláš? Vyzkoušejte také:
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu