-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 h
-
Porce8
-
Celkový čas1 h 20 min
Sekaná pečeně známá jen jako sekaná je jednoduché a přesto oblíbené jídlo. Výhodou je také fakt, že nezáleží na výběru mletého masa, někdo dokonce přidává hned několik druhů.
Klasická sekaná od babičky je pokrm z mletého masa (někdy i více druhů), který připravovala většina našich babiček. Přidávám recept od mojí babičky, která vždy používala mix vepřového a hovězího masa. Můžete však použít drůbeží, králičí, uzený bůček nebo slaninu. Sekaná se nejčastěji podává s bramborami nebo bramborovou kaší.
Suroviny na klasickou sekanou od babičky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 kg mletého masa mix (hovězí + vepřové)
- 3 ks vejce
- 50-100 g strouhanky
- 2 lžičky koření na mleté maso
- lžička mletého pepře
- lžička hořčice
- hrst promnuté majoránky
- 2 lžičky soli
- trocha vody
- voda na podlití
- čerstvé bylinky podle chuti
TIP: K cibuli a česneku můžete dát orestovat slaninu pokrájenou na kostičky, kterou poté přidáte do směsi na sekanou.
VIDEORECEPT
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BICIhYGrJoU[/embedyt]Klasická sekaná od babičky, plněná či se sýrem?
Sekanou můžete udělat plněnou, nejčastěji se plní vařeným vejcem, kyselou okurkou a párkem popř. jinou uzeninou. Sekanou můžete připravit také se sýrem pokud přidáte strouhaný sýr do směsi masa a koření.
Postup přípravy babiččiny sekané
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno.
- Na trošce oleje cibuli nechte zesklovatět, ke konci přidejte 4 prolisované stroužky česneku tak, aby se na pánvi rozvoněly.
- Nyní si smíchejte mleté maso s ostatními ingrediencemi včetně orestované cibule s česnekem. Maso důkladně propracujte, aby se z něho dostal vzduch a drželo pohromadě. Ke směsi přilijte i trochu vody. Sekanou propracujte do bochníčku jakmile bude mít ideální konzistenci, které docílíte postupným přidáváním strouhanky.
- Troubu si předehřejte na 150°C a pečte 1 hodinu. Je lepší sekanou péct při menší teplotě, aby nám nepopraskala.
- Podávejte s bramborovým pyré, bramborem nebo oblíbeným salátkem.
TIP: Sekanou můžete obalit v plátcích slaniny. Tuk pomůže udržet sekanou vcelku a navíc je chuť pečené slaniny společně se sekanou skvělá.
Chutnala vám klasická sekaná od babičky? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Klasická sekaná od babičky
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu