Klasická sekaná od babičky (jemná)

Klasická sekaná od babičky
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 h
  • Porce
    8
  • Ready In
    1 h 20 min

Sekaná pečeně známá jen jako sekaná je jednoduché a přesto oblíbené jídlo. Výhodou je také fakt, že nezáleží na výběru mletého masa, někdo dokonce přidává hned několik druhů.

Klasická sekaná od babičky je pokrm z mletého masa (někdy i více druhů), který připravovala většina našich babiček. Přidávám recept od mojí babičky, která vždy používala mix vepřového a hovězího masa. Můžete však použít drůbeží, králičí, uzený bůček nebo slaninu. Sekaná se nejčastěji podává s bramborami nebo bramborovou kaší.

Suroviny na sekanou

Suroviny na klasickou sekanou od babičky

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kg mletého masa mix (hovězí + vepřové)
  • 3 ks vejce
  • 50-100 g strouhanky
  • 2 lžičky koření na mleté maso
  • lžička mletého pepře
  • lžička hořčice
  • hrst promnuté majoránky
  • 2 lžičky soli
  • trocha vody
  • voda na podlití
  • čerstvé bylinky podle chuti

TIP: K cibuli a česneku můžete dát orestovat slaninu pokrájenou na kostičky, kterou poté přidáte do směsi na sekanou.

VIDEORECEPT

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BICIhYGrJoU[/embedyt]

Klasická sekaná od babičky, plněná či se sýrem?

Sekanou můžete udělat plněnou, nejčastěji se plní vařeným vejcem, kyselou okurkou a párkem popř. jinou uzeninou. Sekanou můžete připravit také se sýrem pokud přidáte strouhaný sýr do směsi masa a koření.

Postup přípravy babiččiny sekané

  • Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno.
  • Na trošce oleje cibuli nechte zesklovatět, ke konci přidejte 4 prolisované stroužky česneku tak, aby se na pánvi rozvoněly.
  • Nyní si smíchejte mleté maso s ostatními ingrediencemi včetně orestované cibule s česnekem. Maso důkladně propracujte, aby se z něho dostal vzduch a drželo pohromadě. Ke směsi přilijte i trochu vody. Sekanou propracujte do bochníčku jakmile bude mít ideální konzistenci, které docílíte postupným přidáváním strouhanky.
  • Troubu si předehřejte na 150°C a pečte 1 hodinu. Je lepší sekanou péct při menší teplotě, aby nám nepopraskala.
  • Podávejte s bramborovým pyré, bramborem nebo oblíbeným salátkem.

TIP: Sekanou můžete obalit v plátcích slaniny. Tuk pomůže udržet sekanou vcelku a navíc je chuť pečené slaniny společně se sekanou skvělá.

Chutnala vám klasická sekaná od babičky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Klasická sekaná od babičky

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Ala1981

      Výborná!

    • Aneta

      Maso které??nikde nevidím které je vhodne

      • Filip

        Maso je v receptu uvedené, u surovin máte mleté maso mix a výše popisuji, že babička používala mix vepřového a hovězího. 🙂

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..