-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce2
-
Celkový čas40 min
Hovězí kuličky s rajčatovou omáčkou (a těstovinami)
Hovězí kuličky s rajčatovou omáčkou jsou velmi populární především italsko-americké kuchyni, kde jsou známé jako meatballs. Jídlo vzniklo v Americe ve 20. století a začali ho vařit italští imigranti na území USA. Nejlépe se hodí ke špagetám, ale lze si jídlo připravit s rýží v případě, že vám těstoviny nechutnají.
Suroviny na meatballs s rajčatovou omáčkou:
- těstoviny – Příloha je důležitým zdrojem sacharidů v jídle, a proto je nevynechávejte. Nejraději si k těmto meatballs připravuji celozrnné špagety, ale můžete použít i libovolné žitné či špaldové těstoviny.
- bazalka – důležitá bylinka v italské kuchyni a v tomto receptu použijte ideálně čerstvé listy, pokud nemáte, použijte 1-2 lžičky sušené
- oregano – postačí vám sušené, pokud však máte ze zahrádky čerstvé, tak do receptu přidejte pár snítek popř. na ozdobu
- med – Med je v receptu důležitý, aby dostatečně dochutil omáčku. Do rajčatových omáček se obvykle přidává třtinový cukr, který sníží kyselost rajčat. Zde použijeme čistě přírodní a zdravý produkt.
- cibule – můžete nahradit šalotkou
Lze pokrm připravit jako vegetariánský?
Odpověď zní: “Ano”. Použijte bezmasé kuličky z IKEA, nebo obdobu hovězích kuliček od Garden Gourmet. Je to sice polotovar, ale skvěle nahradí bílkoviny, které byste našli v hovězím masu (chuť navíc zůstane stejná).
Vyzkoušejte také super zdravý a chutný guláš z hlívy ústřičné.
TIP: Klidně si kuličky dejte na plech vyložený pečícím papírem a zde je upečte.
Suroviny
Postup
Nejprve si připravte hovězí kuličky a poté na stejné pánvi udělejte rajčatovou omáčku.
Smíchejte hovězí maso, prolisovaný česnek, tymián, oregano, sůl a pepř. Rukama vytvarujte kuličky libovolné velikosti (čím menší, tím rychleji propečené). Nyní rozpalte trochu olivového oleje a orestujte kuličky ze všech stran, aby nebyly uprostřed syrové. Kuličky si dejte na stranu.
Do stejné pánve přidejte olej a nasekanou cibulku, kterou zpěňte. Přidejte prolisovaný česnek, rajčatové pyré a bylinky (tymián, oregano, bazalku). Chvíli směs povařte a dochuťte solí, pepřem a medem podle chuti. Pravděpodobně bude potřeba směs trošku rozředit vodou, jelikož pyré bývá dost husté. Nyní buďto kuličky smíchejte se směsí nebo vše smíchejte včetně přílohy na talíři.
Závěrem
K hovězím kuličkám s rajčatovou omáčkou se skvěle hodí špagety. Jídlo můžete lehce posypat parmazánem popř. přidat lístky čerstvé bazalky.
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hovězí kuličky s rajčatovou omáčkou
Suroviny
Follow The Directions
Nejprve si připravte hovězí kuličky a poté na stejné pánvi udělejte rajčatovou omáčku.
Smíchejte hovězí maso, prolisovaný česnek, tymián, oregano, sůl a pepř. Rukama vytvarujte kuličky libovolné velikosti (čím menší, tím rychleji propečené). Nyní rozpalte trochu olivového oleje a orestujte kuličky ze všech stran, aby nebyly uprostřed syrové. Kuličky si dejte na stranu.
Do stejné pánve přidejte olej a nasekanou cibulku, kterou zpěňte. Přidejte prolisovaný česnek, rajčatové pyré a bylinky (tymián, oregano, bazalku). Chvíli směs povařte a dochuťte solí, pepřem a medem podle chuti. Pravděpodobně bude potřeba směs trošku rozředit vodou, jelikož pyré bývá dost husté. Nyní buďto kuličky smíchejte se směsí nebo vše smíchejte včetně přílohy na talíři.
Hodnocení receptu