Dokonalé Fish & Chips v těstíčku

Dokonalé Fish & Chips v těstíčku
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    2
  • Zhlédnutí
    56

Fish & chips neboli ryba s hranolky je národní pokrm Velké Británie. Jedná se v podstatě o smažené bramborové hranolky, smaženou rybu v pivním těstíčku a Britové často přidávají hrášek nebo hráškové pyré.

Dokonalé Fish & chips v těstíčku je jednoduché jídlo na přípravu a bude chutnat skvěle pokud použijete dobré suroviny. Základem jsou naše české brambory, filety z tresky (nepoužívejte kostky) a skvěle nadýchané pivní těsto, ve kterém rybu obalíte. V Británii se ještě podávají s majonézou nebo se ryba pokape octem. Nesmí chybět tzv. ‚mushy peas‘, což je hráškové pyré ochucené mátou.

Suroviny na fish and chips

Suroviny na dokonalé fish & chips v těstíčku

  • 250 g čerstvých filet tresky
  • 250 g brambor
  • 2 lžíce hladké mouky na obalení
  • 75 g hladké mouky
  • 25 g škrobu
  • lžíce kypřícího prášku
  • lžička mleté sladké papriky
  • lžíce sušeného česneku
  • 2 lžičky soli
  • půl lžičky mletého pepře
  • 200 ml studeného piva
  • čerstvý tymián na rybu
  • sůl & pepř na rybu
  • dostatek oleje na smažení
  • hráškové pyré: 4 lžíce mraženého hrášku, 20 g másla, sůl, citronová šťáva, čerstvá máta

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy britského národního jídla

  • PIVNÍ TĚSTÍČKO: Do mísy dejte hladkou mouku, škrob, kypřící prášek, mletou papriku, sušený česnek, mletý pepř a vše osolte. K ingrediencím přilijte pivo a metličkou rozmíchejte směs v hladké těsto. Pivní těstíčko musí být tekuté zhruba jako těsto na palačinky, podle potřeby jej tedy zřeďte pivem.
  • RYBA: Nejprve filet zbavte drobných kostí, vždy je lepší rybu zkontrolovat. Filet nakrájejte na středně velké kusy.
  • Maso osolte, opepřete a posypte čerstvě nasekaným tymiánem. Pokud nemáte čerstvý, přidejte sušenou verzi.
  • HRANOLKY: Brambory si oloupejte, pokud máte nové brambory, můžete slupku nechat a brambory omýt popř. očistit kartáčem pod tekoucí vodou.
  • Brambory nakrájejte do tvaru hranolků a dejte do hrnce se studenou vodou. Vodu přiveďte k varu a brambory 5 minut povařte. Poté je slijte a hranolky rozprostřete na odkapávací sítko nebo ubrousek.
  • Nyní si v hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte rostlinný olej na 180°C. Vrstva oleje by měla být dostatečně vysoká, aby se hranolky usmažily zároveň z obou stran. Po 5 minutách smažení hranolky vyndejte a nechte odkapat na sítku nebo ubrousku. Hranolky nechte 10 minut odpočinout a mezitím osmažte rybu.
  • RYBA: Olej po prvním smažení hranolek stáhněte na střední oheň a okořeněné filety obalte v hladké mouce a poté namočte do pivního těstíčka. Ihned po obalení je vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran dozlatova. Z každé strany rybě postačí 2-3 minuty.
  • Usmaženou rybu dejte odkapat na mřížku nebo na papírový ubrousek, abyste ji zbavili přebytečného tuku.
  • HRANOLKY: Olej opět zvyšte na nejvyšší stupeň (cca 180°C) a hranolky v něm podruhé osmažte dozlatova. Druhé smažení by nemělo trvat déle než 5 maximálně 6 minut. Hranolky umístěte ideálně do mísy a pořádně osolte a pomocí mísy hranolky prohazujte, aby byly osolené rovnoměrně.
  • HRÁŠKOVÉ PYRÉ: V menším hrnci si rozpusťte máslo, přidejte hrášek, osolte a nechte pár minutek prohřát. Po změknutí hrášku odstavte hrnec, zakápněte citronovou šťávou a přidejte nasekanou mátu. Vše rozmačkejte vidličkou a promíchejte.
  • Hranolky a rybu podávejte s domácí tatarkou. Rybu zakápněte citronovou šťávou a k jídlu přidejte hráškové pyré, které smažené jídlo osvěží.
  • Dobrou chuť.

Chutnalo vám fish and chips? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Pivní těstíčko

Fish

Chips

Hráškové pyré

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..