-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření45 min
-
Porce4
-
Celkový čas65 min
Pravé slovenské halušky s brynzou a slaninou
Pravé slovenské halušky s brynzou a slaninou je typické slovenské jídlo, které je zároveň i národním jídlem. Jídlo je celkem těžké a po takových haluškách se vám bude teprve popíjet pálenka.
Suroviny na pravé slovenské halušky s brynzou a slaninou
- 800 g syrových oloupaných brambor
- 250 g hladké mouky
- 250 g brynzy
- 250 g zakysané smetany
- 150 g uzené slaniny anglické
- 1 vejce
- nať z kadeřavé petrželky nebo čerstvá pažitka
- sůl
Postup přípravy pravých slovenských halušek s brynzou a slaninou
- Na struhadle si oloupané syrové brambory nastrouhejte najemno. Přebytečnou šťávu z brambor sceďte a vymačkejte.
- Do nastrouhaných brambor přidejte mouku a 2 lžičky soli. Všechny ingredience důkladně promíchejte, těsto by mělo být husté (dokonce víc než bramborák).
- Ve velikém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Voda by měla být slaná zhruba jako mořská voda. Jakmile bude voda vřít dejte do ní kousek těsta a pokud bude zůstane vcelku, máte dokonale připravené těsto. Pokud se bude rozpadat, přidejte hladkou a proces s kouskem opakujte dokud těsto nevychytáte.
- Nyní použijte struhadlo na halušky tzv. “haluškovač”. Alternativou může být použití 2 lžiček, které vám vytvoří o něco větší halušky.
- Ihned po scezení horké halušky promíchejte se zakysanou smetanou a rozdrobenou brynzou.
- Zvlášť na pánvi si vypečte uzenou slaninu dokřupava.
- Halušky s brynzou podávejte posypané slaninou a čerstvou petrželkou popř. pažitkou.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review