-
Čas přípravy50 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 hod
Langoše jsou placky z kynutého těsta, které se následně smaží v oleji. Tuto maďarskou delikatesu určitě znáte ze stánků rychlého občerstvení. Připravte si svoje vlastní podle našeho originálního receptu.
Originální maďarské langoše jsou božsky nadýchané a existuje mnoho variant s čím je podávat. Existuje také více druhů těsta, v tomto případě nám postačí nejzákladnější recept, který používají i ve stáncích rychlého občerstvení. Pokud chcete langoše o něco zdravější, můžete vyzkoušet alternativu s bílým jogurtem podle našeho receptu na rychlé langoše bez kynutí.
Suroviny na originální maďarské langoše:
Suroviny na kynuté těsto (6ks):
- 500 g hladké mouky
- 350 ml mléka (alt. vody)
- 2 lžičky cukru
- 1/2 čerstvého droždí (21 g)
- 1 lžička soli
Ostatní suroviny:
- olej na smažení
- 3 stroužky čerstvého česneku
- strouhaný Eidam
- tatarka, kečup, zakysaná smetana
Další ingredience na božské langoše
Možná jste se nikdy nesetkali s jinou verzí než s tou počeštělou tj. tatarka, česnek, kečup, sýr; ale existují i další suroviny, které jsou na langoši výborné. Sami Maďaři spíše než majonézovou omáčku dávají na langoše zakysanou smetanu, která je o dost lehčí a perfektně k jídlu sedí. Dělají se však všemožné varianty:
- s omáčkou z nivy (rozpuštěná niva se smetanou)
- se zakysanou smetanou
- se slaninou nebo šunkou
- na sladko např. s marmeládou nebo nutelou
- s jiným sýrem např. čedar, parmezán, ementál, gouda…
Postup přípravy nadýchaných kynutých langošů:
- Nejprve je potřeba nechat vzejít kvásek. Do střední mísy dejte vlažné (mírně ohřáté) mléko nebo vodu, přidejte 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Nechte 10 minut odpočívat na teplém místě dokud nevzejde kvásek.
- Mezitím si připravte ve větší míse hladkou mouku, kterou osolte lžičkou soli. Přidejte kvásek a směs zhruba 10 minut promíchávejte rukama do kompaktního těsta. Z těsta vytvořte bochánek a nechte 10 minut vykynout pod utěrkou.
- Po vykynutí přidejte k těstu zhruba 50 ml oleje a snažte se těsto ze všech stran potřít, aby se s ním lépe pracovalo. Nevmíchávejte olej do těsta. Po obalení těsta olejem nechte opět kynout 10 minut pod utěrkou.
- Nyní těsto rozdělte na 6 menších kousků, které vytvarujte do tvarů malých bochánků. Bochánky opět nechte 10 minut kynout pod utěrkou.
- Mezitím, co langoše kynou prolisujte do menší misky 3 stroužky česneku, přidejte 2 lžíce oleje a 2 lžíce vody. Směs promíchejte, touto česnekovou směsí budete hotové langoše potírat.
- V hlubším hrnci nebo pánvi si rozpalte olej a nakynutý bochánek roztáhněte prsty do velikosti langoše a dejte do horkého oleje. Smažte z obou stran pár minut dozlatova.
- Hotové langoše potírejte česnekovou směsí, přidejte zakysanou smetanu a strouhaný sýr nebo si je nazdobte podle vaší chuti.
TIP: Langoše se dají také plnit, ochutnal jsem langoše plněné šunkou a sýrem a neměly chybu. Z těsta vytvořte kapsu a tu naplňte libovolnou směsí.
Chutnaly vám originální maďarské langoše? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Originální maďarské langoše
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews