Přidat recept Přidat recept

Nejlepší zelňačka se smetanou a bramborem

Nejlepší zelňačka se smetanou a bramborem
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    135

Nejlepší zelňačka se smetanou

Nejlepší zelňačka se smetanou je oblíbené jídlo v naší rodině. Zelňačka nebo také zelná polévka je typická česká polévka, která obsahuje uzené nebo klobásu, kysané zelí a brambor. Každý připravuje jinou zelňačku a já se s vámi podělím o tu svou verzi se smetanou, která výslednou polévku krásně zjemní.

Suroviny na nejlepší zelňačku se smetanou

  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 200 g uzeného nebo 2 klobásy
  • 100-150 ml smetany ke šlehání
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 středně velké brambory předvařené
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • lžička drceného kmínu
  • 1,5 l masového vývaru nebo vody
  • sůl & pepř
  • olej nebo sádlo
  • chilli podle chuti

TIP: Pokud budete přidávat stejně jako já do polévky brambor, tak jej vařte zvlášť. Pokud je budete vařit společně s kysaným zelím, tak nikdy nezměknou.
TIP: Pokud nemáte smetanu ke šlehání, můžete ji nahradit smetanou na vaření nebo zakysanou smetanou.

Nejlepší zelňačka se smetanou a bramborem postup přípravy

  1. Kysané zelí si slijte a pokud je příliš kyselé, tak jej propláchněte. Zelí vařte ve větším hrnci ve vývaru (vodě) společně s bobkovým listem, novým kořením a drceným kmínem téměř doměkka.
  2. Mezitím si na pánvi s rozpáleným tukem orestujte cibuli nakrájenou na kostičky společně s nakrájenou klobásou nebo uzeným masem.
  3. Jakmile vám cibulka zesklovatí, tak vše zasypte hladkou moukou a upražte za stálého míchání jíšku, kterou zasypte paprikou popř. chilli, promíchejte a nechte vychladnout.
  4. Nakonec odstavenou směs s klobásou přidejte do vývaru se zelím a pečlivě promíchejte. Můžete vyndat nové koření a bobkový list a vše ještě 15 minut společně povařit. Ochuťte solí a pepřem.
  5. Ke konci přidejte předvařené měkké brambory a odstavte hrnec. Nakonec do polévky vmíchejte smetanu podle chuti.

Vyzkoušejte také:

Mohlo by se vám líbit

Ohodnotit recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

X