Tradiční hospodská dršťková polévka

Tradiční hospodská dršťková polévka
  • Čas přípravy
    40 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    76

Tuto polévku jedni milují a jiní nenávidí, a to především, protože je připravena z vnitřností, konkrétně z drštěk, což jsou kravské žaludky.

Tradiční hospodská dršťková polévka je nejlepší domácí a měla by vonět po majoránce. Polévka není nijak zvlášť náročná na přípravu a pokud máte předvařené dršťky, tak máte o práci méně. Pokud předvařené dršťky nemáte, tak je minimálně dvakrát povařte a propláchněte! Doporučené je povařit je 3x.

Suroviny na tradiční dršťkovou polévku

  • 1 kg hovězích drštěk
  • 12 g sušené majoránky
  • 600 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 600 ml vývaru z drštěk
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • sůl & pepř

Postup přípravy hospodské dršťkové polévky

  1. Hovězí dršťky si pokrájejte na menší kusy a propláchněte je studenou vodou. Nyní je dejte do hrnce a vařte ve vroucí vodě 20 minut. Dršťky slijte, propláchněte horkou vodou a opět je vařte v nové vodě 20 minut. Během každého vaření dejte hrst majoránky do vody k dršťkám, aby byly méně cítit. Tento postup ještě jednou opakujte, celkem tedy vařte a propláchněte dršťky 3x.
  2. Pokud máte předvařené dršťky, krok 1 vynechejte, dršťky pouze propláchněte a povařte v osolené vodě.
  3. Nyní dršťky vařte v osolené vroucí vodě do změknutí. Měkké dršťky nechte vychladnout a poté je nakrájejte na proužky.
  4. V hlubokém hrnci si rozpusťte sádlo, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a restujte dokud cibule nezesklovatí. Zaprašte hladkou moukou a mletou paprikou, nechte rozpustit v tuku a poté přidejte prolisované stroužky česneku. Nechte krátce provonět a vše zalijte vývarem z drštěk a hovězím vývarem popř. vodou. Přidejte dršťky, 2 lžíce majoránky a povařte 20 minut.
  5. Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte s čerstvým pečivem.

Chutnala vám tradiční hospodská dršťková polévka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Tradiční hospodská dršťková polévka

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..