Nejlepší krémová květáková polévka

Nejlepší krémová květáková polévka
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    988

Nejlepší krémová květáková polévka

Nejlepší krémová květáková polévka je jednoduchá zeleninová polévka připravovaná z květáku a brambor. Tato krémová verze se smetanou bude chutnat dospělým i dětem. Květák obsahuje množství účinných látek např. draslík nebo vitamin C. Do květákové polévky přidávejte bobkový list, který tlumí zápach při vaření květáku.

Zdravá varianta květákové polévky

O něco zdravější varianty docílíte pokud v receptu vynecháte smetanu nebo ji nahradíte třeba plnotučným mlékem. Jelikož se jedná o zeleninovou polévku, můžete do ní přidat kousek celeru.

Suroviny na krémovou květákovou polévku

  • 50 g másla nebo oleje
  • 1 cibule
  • 3 střední brambory
  • 1/2 květáku (cca. 400 g)
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 bobkový list
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl & pepř
  • 100-200 ml smetany ke šlehání (30%)
  • hrst petrželové natě
  • na ozdobu: petrželka, slanina a kousky květáku

TIP: Množství květáku záleží čistě na vás. Tento recept je připravovaný ze 400 g syrového květáku. Z druhé poloviny jsem udělal květákový mozeček s bramborem. V případě většího množství květáku je potřeba počítat s větším množstvím koření.

Nejlepší krémová květáková polévka postup přípravy

  1. Nejprve si v hrnci na oleji orestujte cibuli nakrájenou nadrobno, oloupané brambory na kostičky a květák na menší růžičky. Restujte zhruba 7 minut. Pokud se vám něco během restování lehce přichytí, není to na škodu.
  2. Zalijte vývarem nebo vodou, tak, aby veškerý květák byl ponořený. Přidejte bobkový list, špetku nastrouhaného muškátového oříšku. pepř, sůl a půl lžičky drceného kmínu. Vařte na mírném plameni do změknutí zeleniny.
  3. Mezitím, co se zelenina vaří si vedle na pánvi můžete orestovat pár plátků slaniny s pár růžičkami květáku, kterými ozdobíme talíř při podávání.
  4. Vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
  5. Hrnec s polévkou opět vraťte na plotnu a vmíchejte smetanu nebo mléko. Přidejte hrst nasekané petrželové natě. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
  6. Po 4 minutách vypněte plotýnku.
  7. Podávejte s růžičkami květáku, kousky vysmažené slaniny a s čerstvou petrželkou.

TIP: Pokud nebudete připravovat zvlášť slaninu s růžičkami květáku na ozdobu, tak si pár růžiček můžete odebrat před rozmixováním polévky.

Chutnala vám krémová květáková polévka? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..