Gulášová polévka z vepřového masa

Gulášová polévka z vepřového masa
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    50 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    1 h 10 min

Gulášová polévka je tradiční uherská polévka, která se připravuje z hovězího masa, ale velice podobnou a chuťově velmi dobrou gulášovku připravíte i z masa vepřového.

Gulášová polévka z vepřového masa je skvělá obdoba klasické gulášové polévky. Stejně jako u klasické gulášovky nesmí chybět brambor. Do gulášové polévky z vepřového přidávám i kápii, která polévce dodá skvělou paprikovou chuť. Stejně jako gulášovou polévku z hovězího si můžete zvolit, zda použijete mleté maso nebo vcelku. Já však doporučuji použít v případě vepřového pouze maso vcelku.

Suroviny na gulášovou polévku z vepřového masa

  • sádlo nebo olej
  • 200 g bílé cibule
  • 400 g vepřové krkovice nebo plece
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička chilli podle chuti
  • 1 lžička mletého kmínu
  • malý rajčatový protlak
  • 1 litr vody
  • 1-2 ks kápie
  • 200 g brambor
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl & pepř

TIP: V případě nutnosti polévku zahustěte strouhaným bramborem.

 Postup přípravy vepřové gulášovky

  • Nejprve si nakrájejte cibuli nadrobno a vepřové maso na menší kostky. Na rozpáleném oleji orestujte cibuli dozlatova, k cibuli přidejte maso nakrájené na kousky a orestujte ze všech stran.
  • K masu přidejte malý protlak a minutku míchejte. Nyní vše zaprašte mletou sladkou paprikou, kmínem a chilli a nechte zhruba 30 vteřin za stálého míchání provonět. Poté zalijte horkým vývarem nebo vodou. Maso duste pod pokličkou zhruba 30 minut.
  • Nakrájejte si kápii na nudličky a brambory na kostičky. Obojí přidejte do polévky po 30 minutách dušení masa v základu. Osolte a vařte do změknutí brambor.
  • Do polévky přidejte prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku. Nechte na odstavené plotýnce společně prohřívat zhruba 10 minut. Pokud není polévka dost hustá, tak vyndejte pár brambor, rozmačkejte je vidličkou a vraťte zpět do směsi. Zahustit se dá polévka také škrobem, stačí nastrouhat do polévky 1 bramboru a polévka zhoustne.
  • Polévku ještě dochuťte solí a pepřem a podávejte s pečivem nebo jen tak.

TIP: K zahuštění nepoužívejte mouku, jíšku ani hotovou kupovanou jíšku.

Chutnala vám gulášová polévka z vepřového masa? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Gulášová polévka z vepřového

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..