Babiččina fazolová polévka se smetanou

Babiččina fazolová polévka se smetanou
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    50 min

Milujete také a husté polévky jako já? Pak určitě vyzkoušejte tento recept, podle kterého vařila krémovou fazolovou polévku moje babička. Polévka je sytá a bohatě nahradí i večeři.

Babiččina fazolová polévka se smetanou byl vždycky šlágr. Ačkoli je moje babička připravovala ze suchých fazolí, které se musí dopředu nechat nabobtnat a poté ještě uvařit, tak já jsem si tento recept přizpůsobila a připravuji ji z fazolí v nálevu, které jsou už měkké. Polévku připravuji buďto se slaninou nebo kouskem uzeného masa. Obě varianty krásně doplní výsledné chutě.

Suroviny na babiččinu fazolovou polévku se smetanou

  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 větší cibule
  • 150 g slaniny / uzeného masa
  • 1,5 l vývaru / vody
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky pepře
  • kulička nového koření
  • 300 g brambor
  • smetana na vaření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka fazolí
  • sůl

TIP: Kdo má rád pálivé, přidá do polévky pálivou papriku nebo drcenou chilli papričku.

Postup přípravy fazolové polévky se smetanou

  1. Nejprve si na trošce sádla orestujte cibulku nakrájenou najemno. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte uzené maso nebo slaninu, česnek a ještě pár minut orestujte.
  2. Základ zalijte vývarem nebo vodou, přidejte divoké koření a brambory nakrájené na kostičky. Základ osolte a vařte do změknutí brambor.
  3. Jakmile jsou měkké brambory, tak přilijte smetanu a pár brambor ještě rozmačkejte, aby polévka zhoustla. K zahuštění můžete samozřejmě použít i jíšku, ale je to škoda.
  4. Do zahuštěné polévky přidejte plechovku fazolí, vyndejte divoké koření a polévku dochuťte solí a pepřem.

TIP: Ke konci můžete polévku lehce okyselit octem nebo dosladit troškou cukru.

Chutnala vám babiččina fazolová polévka se smetanou? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Babiččina fazolová polévka

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Pikulka

      Je výborná! Tato polévka pokaždé zahřeje i zasytí.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..