Babiččina gulášová polévka s bramborem

Babiččina gulášová polévka s bramborem
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 h 20 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    1 h 40 min

V české kuchyni najdete mnoho polévek, ale málokterá je oblíbená tak jako gulášová polévka. Do správné gulášovky patří vařené brambory, maso a paprika, která dodává polévce typicky červenou barvu.

Babiččina gulášová polévka s bramborem je recept, který mě naučila moje babička. V tomto receptu používala mleté maso, ale pokud dáte stejné množství masa vcelku, výsledek bude velmi podobný.

Suroviny na babiččinu gulášovou polévku s bramborem:

  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 ks velká cibule
  • 3 stroužky česnek
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 litr hovězí vývar
  • 1 lžíce majoránky
  • mleté chilli podle chuti
  • 1 lžička mletý kmín
  • 200 g brambory
  • sůl & pepř

TIP: Do polévky můžete přidat i mletou zauzenou červenou papriku, která v polévce bude také chutnat skvěle.

Babiččina gulášová polévka s bramborem postup přípravy

  1. Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli na kostičky. V hrnci si rozpalte olej a na něm restujte cibuli do zprůhlednění. Přidejte prolisovaný česnek a hovězí maso a zprudka jej opékejte ze všech stran. V případě mletého masa kusy masa oddělujte od sebe na menší kousky.
  2. Jakmile je maso opečené, přidejte rajčatový protlak nebo 2 lžíce domácího kečupu a vše zaprašte lžící mleté červené papriky. Za stálého míchání opečte papriku ze všech stran zhruba půl minutky, aby nezhořkla a poté zalijte horkým hovězím vývarem nebo vodou.
  3. Polévku přiveďte k varu a vařte zhruba 40-60 minut na mírném plameni. Tento krok je důležitý k tomu, aby maso vcelku změklo a aby polévka získala tu správnou masovou chuť. Mezitím si oloupejte a nakrájejte brambory na stejně velké kostičky.
  4. K podušenému masu přidejte chilli, promnutou majoránku, mletý kmín, lžíci soli a brambory. Vařte do změknutí brambor zhruba 15-20 minut.
  5. Jakmile jsou brambory měkké, tak polévku dochuťte solí, pepřem a podle nutnosti majoránkou. Můžete přidat ke konci vaření 1 prolisovaný stroužek česneku pro dosažení více česnekové chuti.
  6. Hotovou polévku servírujte do hlubokého talíře, misky nebo rozpečeného chleba. Podávejte s kusem pečiva.

Chutnala vám babiččina gulášovka? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • suslajda

      také dělám

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..