- 3 ledna, 2022
- od Filip
- 0 To se mi líbí
- 5 / 5
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 h 20 min
-
Porce6
-
Zhlédnutí2 292
V české kuchyni najdete mnoho polévek, ale málokterá je oblíbená tak jako gulášová polévka. Do správné gulášovky patří vařené brambory, maso a paprika, která dodává polévce typicky červenou barvu.
Babiččina gulášová polévka s bramborem je recept, který mě naučila moje babička. V tomto receptu používala mleté maso, ale pokud dáte stejné množství masa vcelku, výsledek bude velmi podobný.
Suroviny na babiččinu gulášovou polévku s bramborem:
- 3 lžíce sádla nebo oleje
- 2 ks velká cibule
- 3 stroužky česnek
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 litr hovězí vývar
- 1 lžíce majoránky
- mleté chilli podle chuti
- 1 lžička mletý kmín
- 200 g brambory
- sůl & pepř
TIP: Do polévky můžete přidat i mletou zauzenou červenou papriku, která v polévce bude také chutnat skvěle.
Babiččina gulášová polévka s bramborem postup přípravy
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli na kostičky. V hrnci si rozpalte olej a na něm restujte cibuli do zprůhlednění. Přidejte prolisovaný česnek a hovězí maso a zprudka jej opékejte ze všech stran. V případě mletého masa kusy masa oddělujte od sebe na menší kousky.
- Jakmile je maso opečené, přidejte rajčatový protlak nebo 2 lžíce domácího kečupu a vše zaprašte lžící mleté červené papriky. Za stálého míchání opečte papriku ze všech stran zhruba půl minutky, aby nezhořkla a poté zalijte horkým hovězím vývarem nebo vodou.
- Polévku přiveďte k varu a vařte zhruba 40-60 minut na mírném plameni. Tento krok je důležitý k tomu, aby maso vcelku změklo a aby polévka získala tu správnou masovou chuť. Mezitím si oloupejte a nakrájejte brambory na stejně velké kostičky.
- K podušenému masu přidejte chilli, promnutou majoránku, mletý kmín, lžíci soli a brambory. Vařte do změknutí brambor zhruba 15-20 minut.
- Jakmile jsou brambory měkké, tak polévku dochuťte solí, pepřem a podle nutnosti majoránkou. Můžete přidat ke konci vaření 1 prolisovaný stroužek česneku pro dosažení více česnekové chuti.
- Hotovou polévku servírujte do hlubokého talíře, misky nebo rozpečeného chleba. Podávejte s kusem pečiva.
Chutnala vám babiččina gulášovka? Vyzkoušejte také:
Mohlo by se vám líbit
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu