Krémová chřestová polévka s bramborem

Krémová chřestová polévka s bramborem
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Ready In
    40 min

Chřest je typická jarní surovina, která obsahuje mnoho živin i minerálů. Kromě použití chřestu jako typické přílohy k masu však můžete připravit skvělou jarní polévku.

Krémová chřestová polévka s bramborem je naprosto snadná na přípravu. Budete kromě chřestu potřebovat základní suroviny jako je máslo, cibule, smetana a brambory. Před tím než polévku rozmixujete dohladka doporučuji vyndat pár měkkých špiček chřestu, kterými talíř můžete dozdobit. Z uvedeného množství surovin budete mít zhruba 4 plnohodnotné porce polévky. Tuto polévku si můžete připravit jak z bílého, tak ze zeleného chřestu. Já v receptu použil zelený chřest.

Jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem?

Jedná se de facto o stejnou rostlinu s tím rozdílem, že bílý chřest se pěstuje v půdě bez přístupu světla. U zeleného má tedy barvu na svědomí chlorofyl, který se v rostlině vytváří.

Suroviny na krémovou chřestovou polévku

  • 1 svazek chřestu (cca. 250 g)
  • 25 g másla
  • svazek jarní cibulky
  • 2 cibule
  • 2 střední brambory
  • 150 ml smetany na vaření
  • šťáva z 1/2 citronu
  • pažitka na ozdobu

Postup přípravy krémové chřestové polévky s bramborem

  1. Nejprve si omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce a chřest oloupejte. Špičky loupat nemusíte. Slupky a tvrdší spodky dejte do hrnce s vodou a 20 minut provařte, vznikne vám zeleninový vývar do polévky.
  2. Mezitím, co se vaří vývar si chřest nahrubo nakrájejte. Jarní i klasické cibule oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. V hrnci si rozpusťte máslo a na něm zlehka restujte veškerou zeleninu. Cibule by neměla zezlátnout jen zprůhlednět. Poté základ zalijte vývarem, přidejte oloupané brambory na kostičky a vařte zhruba 20 minut do změknutí zeleniny.
  4. Když je zelenina měkká, vymačkejte do základu polovinu šťávy z citronu a přilijte smetanu. Polévku rozmixujte dohladka buďto tyčovým nebo klasickým mixérem.
  5. Hotovou chřestovou polévku se zeleným chřestem podávejte s kapkou smetany a nasekanou pažitkou.

Chutnala vám krémová chřestová polévka s bramborem? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Chřestová polévka s bramborem

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..