Nejlepší velikonoční beránek

Nejlepší velikonoční beránek
  • Čas přípravy
    25 min
  • Doba vaření
    35 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    35

Pečení sladkého velikonočního beránka je u nás tradicí, kterou stále dodržuje převážná většina českých rodin. Pokud máte formu na beránka, určitě si jej podle tohoto snadného receptu připravte.

Nejlepší velikonoční beránek je symbolem Velikonoc a já ho podle tohoto rodinného receptu připravuji každý rok. Jednoho připravuji bez polevy a druhého v čokoládové polevě. Recept každé domácnosti se může lišit, ale já nejraději peču tohoto beránka z receptu po babičce jehož základem je třené těsto. Výhodou je, že si beránka dokážete připravit ze základních surovin, které by v žádné kuchyni neměly chybět.

Suroviny na nejlepšího velikonočního beránka

  • 120 g povoleného másla
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • pár kapek z čerstvého citronu
  • 4 bílky
  • tuk + hrubá mouka na vymazání
  • moučkový cukr na posypání

TIP: Pokud beránka nechcete posypaného moučkovým cukrem, můžete jej polít rozpuštěnou čokoládou.

Postup přípravy luxusního velikonočního beránka

  1. Do větší mísy dejte 4 žloutky, povolené máslo, vanilkový i krupicový cukr a vše mixérem vyšlehejte do pěny.
  2. Mléko si lehce přihřejte, aby bylo vlažné. Šlehejte směs dál, přilijte polovinu mléka, přisypte polovinu mouky a jakmile je směs promíchaná, přidejte i druhou polovinu mléka a mouky, kterou také šlehačem promíchejte.
  3. Mělo by vám vzniknout žluté homogenní těsto, do kterého přidejte 3 lžíce citronové šťávy. V misce zvlášť si vyšlehejte sníh ze 4 bílků, který postupně vmíchejte do těsta.
  4. Nyní tukem vymažte formu na beránka a ještě jej lehce posypte hrubou moukou, aby šel lépe z formy. Připravenou směs nalijte do formy a v předehřáté troubě beránka pečte 35-45 minut na 180 °C. Pečte podle potřeby dozlatova.
  5. Hotového beránka otočte a opatrně vyklopte, nakonec jej posypte moučkovým cukrem nebo zalijte čokoládou.

Chutnal vám nejlepší velikonoční beránek? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nejlepší velikonoční beránek

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..