-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Hledáte jednoduchý a zároveň chutný recept, který připravíte z jednoho hrnce? Pak vyzkoušejte náš bramborový buřtguláš s uzeninou!
Nejlepší staročeský buřtguláš je jednou z variant guláše, která se nepřipravuje z masa, ale z uzeniny. Vhodně zvolenou uzeninu představují špekáčky. Špekáčky jsou normované a díky vyváženému podílu tuku a masa se do tohoto pokrmu skvěle hodí. Můžete však použít kabanos, párek nebo jinou uzeninu. Další surovinou, která v buřtguláši hraje důležitou roli jsou brambory. Díky obsahu brambor není potřeba připravovat přílohu, ale kvalitní buřtguláš samozřejmě skvěle chutná s čerstvým kmínovým chlebem.
Suroviny na nejlepší buřtguláš:
- 3 lžíce sádla nebo oleje
- 3 cibule
- 5 špekáčků
- 70 g rajský protlak
- lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 500 g brambor
- voda nebo vývar na podlití
- sůl
- mletý černý pepř
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu
TIP: Do buřtguláše se výborně hodí červená paprika pokrájená na kostky. Doporučuji ji přidat k orestovaným špekáčkům na samém začátku receptu.
VIDEORECEPT
Jak zahustit staročeský buřtguláš?
V receptu schválně neuvádím, jak pokrm zahustit. Pro někoho nebude potřeba jídlo zahušťovat vůbec, ale rozhodně doporučuji jej aspoň trošku zahustit, protože hustý buřtguláš je nejlepší. Máte na výběr hned ze 3 způsobů:
- Společně s nakrájenými bramborami přidejte i 1-2 nastrouhané brambory na jemném struhadle. Díky škrobu z brambor buřtgulášek zhoustne.
- Během vaření brambor přidejte hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě (ideálně metličkou). Nechte vařit a po pár minutách vám bramborový buřtguláš také zhoustne.
- Přidejte do základu více brambor, část z nich na konci vaření vyndejte, rozmačkejte vidličkou a kašičku vraťte zpět do hrnce.
Postup přípravy luxusního buřtguláše:
- Před samotným vařením si připravte suroviny, které budete potřebovat: brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, špekáčky nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory, cibuli si oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Ve větším hrnci si na mírném ohni rozpalte sádlo nebo olej. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a restujte dozlatova (ideálně, když bude cibule mít hnědé okraje).
- K cibuli přidejte nakrájené špekáčky a zarestujte tak, aby pustily tuk. Nyní přidejte rajský protlak, drcený kmín, pálivou a mletou sladkou papriku. Krátce orestujte a zalijte horkou vodou nebo vývarem. Mletou sladkou papriku restujte maximálně půl minutky nebo zhořkne.
- Nyní do základu přidejte brambory na kostičky a kdo chce přidá 1-2 pokrájené červené papriky. Základ dostatečně osolte, opepřete a vařte 20 minut bez pokličky.
- Po 20 minutách přidejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky rozmíchané ve studené vodě a vařte dalších 10 minut. Kdybychom česnek přidali na začátku, veškerá chuť by se dlouhým varem ztratila.
- Po 10 minutách stáhněte z plotny a přidejte rozemnutou majoránku. Ideální je přidat majoránku čerstvou, ale lžíce sušené také skvěle poslouží. Nechte vše ještě společně prohřát na vypnuté plotýnce a po pár minutkách servírujte.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo jen tak, buřtguláš můžete posypat čerstvými bylinkami.
Chutnal vám nejlepší bramborový buřtguláš? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší staročeský buřtguláš
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews