Nejlepší staročeský buřtguláš ze špekáčků

Nejlepší staročeský buřtguláš ze špekáčků
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    60 min

Hledáte jednoduchý a zároveň chutný recept, který připravíte z jednoho hrnce? Pak vyzkoušejte náš bramborový buřtguláš s uzeninou!

Nejlepší staročeský buřtguláš je jednou z variant guláše, která se nepřipravuje z masa, ale z uzeniny. Vhodně zvolenou uzeninu představují špekáčky. Špekáčky jsou normované a díky vyváženému podílu tuku a masa se do tohoto pokrmu skvěle hodí. Můžete však použít kabanos, párek nebo jinou uzeninu. Další surovinou, která v buřtguláši hraje důležitou roli jsou brambory. Díky obsahu brambor není potřeba připravovat přílohu, ale kvalitní buřtguláš samozřejmě skvěle chutná s čerstvým kmínovým chlebem.

Suroviny na buřtguláš

Suroviny na nejlepší buřtguláš:

  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 cibule
  • 5 špekáčků
  • 70 g rajský protlak
  • lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 500 g brambor
  • voda nebo vývar na podlití
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu

TIP: Do buřtguláše se výborně hodí červená paprika pokrájená na kostky. Doporučuji ji přidat k orestovaným špekáčkům na samém začátku receptu.

VIDEORECEPT

Jak zahustit staročeský buřtguláš?

V receptu schválně neuvádím, jak pokrm zahustit. Pro někoho nebude potřeba jídlo zahušťovat vůbec, ale rozhodně doporučuji jej aspoň trošku zahustit, protože hustý buřtguláš je nejlepší. Máte na výběr hned ze 3 způsobů:

  • Společně s nakrájenými bramborami přidejte i 1-2 nastrouhané brambory na jemném struhadle. Díky škrobu z brambor buřtgulášek zhoustne.
  • Během vaření brambor přidejte hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě (ideálně metličkou). Nechte vařit a po pár minutách vám bramborový buřtguláš také zhoustne.
  • Přidejte do základu více brambor, část z nich na konci vaření vyndejte, rozmačkejte vidličkou a kašičku vraťte zpět do hrnce.

Postup přípravy luxusního buřtguláše:

  • Před samotným vařením si připravte suroviny, které budete potřebovat: brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, špekáčky nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory, cibuli si oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Ve větším hrnci si na mírném ohni rozpalte sádlo nebo olej. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a restujte dozlatova (ideálně, když bude cibule mít hnědé okraje).
  • K cibuli přidejte nakrájené špekáčky a zarestujte tak, aby pustily tuk. Nyní přidejte rajský protlak, drcený kmín, pálivou a mletou sladkou papriku. Krátce orestujte a zalijte horkou vodou nebo vývarem. Mletou sladkou papriku restujte maximálně půl minutky nebo zhořkne.
  • Nyní do základu přidejte brambory na kostičky a kdo chce přidá 1-2 pokrájené červené papriky. Základ dostatečně osolte, opepřete a vařte 20 minut bez pokličky.
  • Po 20 minutách přidejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky rozmíchané ve studené vodě a vařte dalších 10 minut. Kdybychom česnek přidali na začátku, veškerá chuť by se dlouhým varem ztratila.
  • Po 10 minutách stáhněte z plotny a přidejte rozemnutou majoránku. Ideální je přidat majoránku čerstvou, ale lžíce sušené také skvěle poslouží. Nechte vše ještě společně prohřát na vypnuté plotýnce a po pár minutkách servírujte.
  • Podávejte s čerstvým pečivem nebo jen tak, buřtguláš můžete posypat čerstvými bylinkami.

Chutnal vám nejlepší bramborový buřtguláš? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Nejlepší staročeský buřtguláš

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • magdalenka

      Povedl se! Příště uvařím znovu podle vašeho receptu. Zmizel za jedno odpoledne 😀

    • dajda

      Přidala jsem do guláše i tu červenou papriku a ten teda je ❗ budu připravovat už jen ten váš 🙂

    • JitNov1

      Ten vypadá mňamózně!

    • Ladia

      Jediný problém v receptu je že guláše je málo ? nezbylo ani manželovi do práce ?

    • Zdeněk

      Famózní, snadné, doporučuji ?

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.