-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření2 hod 30 min
-
Porce6
-
Celkový čas3 hod
Králičí maso patří ke zdravějším druhům masa a navíc patří k tradičním českým pochoutkám. Moje babička vařila podle tohoto receptu už když jsem byla malá, protože děda byl nadšený chovatel králíků.
Nejlepší pečený králík na česneku je typický recept pro přípravu králíka. Ideální je sehnat si maso z domácího chovu a nejlepší maso je z mladých králíků. Typická příloha k pečenému králíkovi jsou bramborové knedlíky a dušený špenát.
Nejlepší pečený králík na česneku – suroviny:
- 1 králík (bez hlavy)
- 100 g anglické slaniny (vcelku)
- sůl a kmín
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 10 stroužků česneku
- lžíce plnotučné hořčice
- špetka tymiánu
- lžička hladké mouky
- vývar/voda na podlévání
TIP: Králíka můžete podlít zhruba 1,5 dcl bílého vína.
Postup přípravy nejlepšího králíka na česneku
- Králíka si naporcujte, zlehka potřete hořčicí, osolte a pokmínujte.
- Okořeněné kusy králíka vložte do pekáčku, přidejte koření s nasekaným česnekem. Slaninu si nakrájejte na nudličky a přidejte ji do pekáčku. Králíka podlijte vývarem nebo vodou, někdo podlévá bílým vínem.
- Nyní přiklopeného králíka pečte 2 hodiny na 190°C. Půl hodiny před koncem pekáč odkryjte a pečte králíka nepřiklopeného, aby získal krásně zlatou barvu.
- Nakonec z pekáčku sesbírejte šťávu s tukem a v malém hrnci vyrestujte šťávu na tuk. Ten zaprašte lžičkou hladké mouky, krátce prosmažte a přilijte vývar. Jakmile šťáva zhoustne, tak ji vraťte zpět do pekáčku.
- Hotového králíka podávejte s bramborovým knedlíkem a špenátem.
TIP: Ke králíkovi se do pekáčku může také přidat bůček nebo cibuli, vše záleží na chutích strávníků.
Chutnal vám nejlepší pečený králík na česneku? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší pečený králík
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review