-
Čas přípravy1 hodina, 40 minut
-
Doba vaření20 minut
-
Porce35
-
Celkový čas2 hodiny
Škvarky jsou zbytek tkáně, která zbyde po vyškvaření tuku. Nejčastěji škvaříme vepřové sádlo. Vepřové sádlo můžeme použít čerstvé ze zabíjačky nebo koupit u řezníka. Sádlo s kousky masa se nakrájí na kostičky a vhodí se na rozpálenou pánev či do hrnce s trochou vody. Na škvaření nespěcháme a dodáváme sádlu dostatečnou pozornost. Hotové škvarky poznáme tak, že budou krásně zlaté. Z vychladlých škvarek připravujeme naše domácích škvarkové placky.
Nejlepší babiččiny škvarkové placky (luxusní) jsou krásně voňavé, křupavé, vláčné a vždycky zmiznou neuvěřitelnou rychlostí. Škvarkové placky jsou výbornou volbou jako malé pohoštění pro přátele, jelikož se výborně hodí například k pivu či vínu a nejen milovníci škvarek si zaručeně pochutnají.
Suroviny na nejlepší babiččiny škvarkové placky (luxusní)
- Vepřové škvarky
- Sádlo
- Polohrubá mouka
- Mléko
- Droždí
- Vejce
- Cukr
- Sůl, pepř, drcený kmín – na dochucení
- Kmín – na ozdobu
Postup přípravy na nejlepší babiččiny škvarkové placky (luxusní)
- Nejprve připravíme kvásek (rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci vlažného mléka, špetku cukru a 2 lžíce mouky). Promícháme a necháme v teple vzejít. Do mísy dáme prosátou mouku, tuhé sádlo, osolíme a opepříme.
- Přidáme kvásek, 1 vejce a nadrobno nakrájené škvarky. Promícháme až nám vznikne těsto, přikryjeme utěrkou a dáme důkladně vykynout (alespoň hodinu).
- Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka (například skleničkou), která ve větších rozestupech klademe na plech vyložený pečícím papírem. Vezmeme kulatou mřížku, kterou používáme na brambory, když děláme salát a tuto mřížku přimáčkneme na každou placku, aby se mřížka obtiskla na placku.
- Všechny placky potíráme rozšlehaným vejcem a posypeme drceným kmínem.
- Dáme do předehřáté trouby na 160°C, pečeme do zezlátnutí a necháme vychladnout.
TIP:
- Voda zabrání připálení sádla před jeho rozpuštěním.
- Po slití vyškvařeného sádla je možné škvarky dopéct s trochou mléka, které zjemní chuť.
- Po doškvaření můžete přidat hrubou sůl či kmín, pro lepší chuť.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review