Nejlepší babiččiny škvarkové placky (luxusní)

Nejlepší babiččiny škvarkové placky
  • Čas přípravy
    1 hodina, 40 minut
  • Doba vaření
    20 minut
  • Porce
    35
  • Ready In
    2 hodiny

Škvarky jsou zbytek tkáně, která zbyde po vyškvaření tuku. Nejčastěji škvaříme vepřové sádlo. Vepřové sádlo můžeme použít čerstvé ze zabíjačky nebo koupit u řezníka. Sádlo s kousky masa se nakrájí na kostičky a vhodí se na rozpálenou pánev či do hrnce s trochou vody. Na škvaření nespěcháme a dodáváme sádlu dostatečnou pozornost. Hotové škvarky poznáme tak, že budou krásně zlaté. Z vychladlých škvarek připravujeme naše domácích škvarkové placky.

Nejlepší babiččiny škvarkové placky (luxusní) jsou krásně voňavé, křupavé, vláčné a vždycky zmiznou neuvěřitelnou rychlostí. Škvarkové placky jsou výbornou volbou jako malé pohoštění pro přátele, jelikož se výborně hodí například k pivu či vínu a nejen milovníci škvarek si zaručeně pochutnají.

Suroviny na nejlepší babiččiny škvarkové placky (luxusní)

  • Vepřové škvarky
  • Sádlo
  • Polohrubá mouka
  • Mléko
  • Droždí
  • Vejce
  • Cukr
  • Sůl, pepř, drcený kmín – na dochucení
  • Kmín – na ozdobu

Postup přípravy na nejlepší babiččiny škvarkové placky (luxusní)

  • Nejprve připravíme kvásek (rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci vlažného mléka, špetku cukru a 2 lžíce mouky). Promícháme a necháme v teple vzejít. Do mísy dáme prosátou mouku, tuhé sádlo, osolíme a opepříme.
  • Přidáme kvásek, 1 vejce a nadrobno nakrájené škvarky. Promícháme až nám vznikne těsto, přikryjeme utěrkou a dáme důkladně vykynout (alespoň hodinu).
  • Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka (například skleničkou), která ve větších rozestupech klademe na plech vyložený pečícím papírem. Vezmeme kulatou mřížku, kterou používáme na brambory, když děláme salát a tuto mřížku přimáčkneme na každou placku, aby se mřížka obtiskla na placku.
  • Všechny placky potíráme rozšlehaným vejcem a posypeme drceným kmínem.
  • Dáme do předehřáté trouby na 160°C, pečeme do zezlátnutí a necháme vychladnout.

TIP:

  • Voda zabrání připálení sádla před jeho rozpuštěním.
  • Po slití vyškvařeného sádla je možné škvarky dopéct s trochou mléka, které zjemní chuť.
  • Po doškvaření můžete přidat hrubou sůl či kmín, pro lepší chuť.

Vyzkoušejte také:

 

 

Suroviny

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..