Luxusní koprová omáčka od babičky

Luxusní koprová omáčka od babičky
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    1 hodina
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    295

Luxusní koprová omáčka od babičky

Luxusní koprová omáčka od babičky je klasický recept na tradiční českou koprovku. Pravá koprová omáčka se podává s hovězím masem nebo vařeným vejcem (já dělám obojí). Nejčastější přílohou ke koprové omáčce je vařený brambor nebo kynuté houskový knedlíky. Pokud budete připravovat pouze letní verzi s vejcem a rannými bramborami, tak si vývar s masem nepřipravujte a místo vývaru přidejte stejné množství mléka.

Suroviny na luxusní koprovou omáčku od babičky

Hovězí vývar a maso

  • 1 kg loupané hovězí plece
  • 2 oloupané mrkve a 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 oloupaná cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • lžička soli

Luxusní koprová omáčka

  • 1 litr hovězího vývaru
  • 30 g čerstvého kopru (bez stonků)
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce octa
  • 70 g cukru
  • sůl

Luxusní koprová omáčka od babičky postup přípravy

  1. Nejprve si připravte vývar v případě, že budete připravovat koprovku s hovězím masem. Zeleninu překrojte napůl a společně s masem jej umístěte do hrnce se studenou vodou. Vodu přiveďte k varu a poté stáhněte na nízký plamen a z vrchu odebírejte pěnu, která se vám vytvořila.
  2. Když se pěna přestane tvořit, přidejte veškeré koření a vařte na mírném plameni zhruba 2-3 hodiny do změknutí. Měkké maso dejte stranou pro servírování s omáčkou a vývar si sceďte a uchovejte pro přípravu omáčky. Pokud vám vývar zbyde, tak si jej zamrazte.
  3. V hrnci si rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání 2 minutky restujte. Zalijte vývarem a důkladně promíchejte metličkou. Poté přiveďte omáčku k varu a na středním plameni vařte zhruba 20 minut.
  4. Přilijte smetanu, cukr a ocet. Dosolte a zamíchejte. Znovu omáčku přiveďte k varu a přidejte najemno nakrájený kopr. Takto omáčku vařte pár minut a poté nechte před servírováním chvilku odležet v horkém hrnci.
  5. Omáčku podávejte s nakrájeným hovězím masem, vařeným vejcem a s bramborem nebo houskovým knedlíkem.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Lydia

      Ta nemá chybu panečku!

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X