-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce6
-
Celkový čas50 min
Chili známé také jako chilli con carne (v překladu doslova papričky s masem) je texaský dušený pokrm, který je známý svou pikantní chutí se silnou vůní hovězího masa.
Luxusní chilli con carne je jednoduchý, ale za to výborný recept, který podle postupu dovede připravit i úplný začátečník. Původní recept byl s hovězím masem a chilli papričkami, ale z hlediska geografické polohy Texasu se do pokrmu přidávají také další suroviny jako jsou fazole, kukuřice, paprika a rajčata. Při přípravě zvolte suroviny, které máte rádi. Neexistuje ucelený nebo normovaný recept, každá domácnost připravuje své vlastní chili.
Suroviny na luxusní chilli con carne:
- 3 lžíce olivový olej
- 500 g hovězího mleté maso
- 2 cibule
- plechovka loupaných rajčat
- 100 g rajského protlaku
- 1 červená paprika
- 1 zelená / barevná paprika
- 1 chilli paprička
- 350 ml hovězí vývar
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky / uzené
- 1 lžička chilli nebo kajenský pepř
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- 2 bobkové listy
- 1 lžička oregano
- 200 g bílé fazole
- 300 g červené fazole
- 50 g hořké čokolády
- sůl & pepř
- čerstvá petržel nebo koriandr
TIP: Do receptu se hodí také nakládaná kukuřice.
VIDEORECEPT
Postup přípravy chili con carne:
- Nejprve si připravte veškeré suroviny, které poté jen budete přidávat do jídla. Papriky nakrájejte na proužky, česnek oloupejte, cibuli také oloupejte a nakrájejte najemno, fazole slijte a chilli papričku nakrájejte na kolečka.
- V hluboké pánvi nebo větším hrnci si rozpalte 3 lžíce oleje a na něm orestujte nakrájené cibule dozlatova. Přidejte mleté hovězí maso a maso vařečkou rozdělujte na menší až středně velké kusy.
- K orestovanému masu přidejte papriky, rajčata, protlak, chilli papričku a vše zalijte vývarem. Také přidejte veškeré koření a základ osolte. Nyní vše společně poduste 10 minut pod pokličkou.
- Hrnec odklopte a přidejte fazole a hořkou čokoládu. Snižte plamen na minimum a nechte jídlo dalších 30 minut probublávat, aby se omáčka trochu zredukovala (zhoustla).
- Nakonec vyndejte bobkový list a dochuťte solí, pepřem nebo uzenou paprikou podle chuti.
- Hotové chilli con carne podávejte s plackami tortill, rýží nebo k pečivu.
- Při servírování můžete dát lžíci zakysané smetany na omáčku a doporučuji směs zasypat čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
TIP: Pokud nemáte rádi tolik pálivé, můžete z chilli papričky vyndat semínka.
Chutnalo vám luxusní chilli con carne? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Chili con carne
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews