-
Čas přípravy2 hod
-
Doba vaření50 min
-
Porce6
-
Celkový čas2 hod 50 min
Italská zapečená klasika s těstovinami, boloňským ragú a bešamelem – to jsou lasagne. Pracné jídlo, které vás však odmění svou jedinečnou chutí.
Italské lasagne v italštině lasagne alla bolognese je celkem náročné jídlo na přípravu. Jednak vám příprava zabere delší dobu a druhým aspektem je také množství zašpiněného nádobí. Co se týká jednotlivých úkonů, ty jsou celkem snadné. Doporučuji nejprve se věnovat přípravě boloňské omáčky a během jejího vaření připravit bešamel popř. domácí těstoviny.
Suroviny na lasagne:
Lasagne:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 kg mleté hovězí maso
- 100 g pancetta
- 2 cibule
- 1 velká mrkev
- 2 natě celeru
- 4 stroužky česneku
- 500 g rajčatového pyré
- 200 ml vína
- 2 lžíce sušeného tymiánu
- 300 ml vývaru
- 150 ml plnotučného mléka
- 300 g těstovin
- 200 g mozzarella
- 100 g parmigiano reggiano
TIP: Mozzarellu můžete v nouzi nahradit goudou a také do jídla zapojit více italských bylinek (oregano, rozmarýn…).
Bešamel:
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- 500 ml tučného mléka
- lžička soli
- špetka muškátového oříšku
Postup přípravy lasagní
- BOLOŇSKÉ RAGÚ: V pánvi si na středním ohni rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli s pancettou na kostičky a nechte cibuli zesklovatět (zprůhlednit). Nyní přidejte mrkev a celer, obojí nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané nahrubo. Dvě až tři minutky restujte.
- Nyní přidejte mleté hovězí maso a za stálého míchání a rozdělování masa jej 10 minut restujte. Jakmile je maso orestované, přilijte víno a přidejte nasekaný česnek, osolte, opepřete a přidejte trošku sušeného tymiánu. Alkohol z vína vyvařte.
- Nyní přilijte vývar nebo vodu, přidejte rajčatové pyré a nechte na mírném ohni probublávat 1-2 hodiny. Čím více se hovězí maso vaří, tím intenzivnější chuť výsledný pokrm bude mít. V případě potřeby můžete během vaření podlít vývarem. Ke konci přilijte k ragú tučné mléko, které neutralizuje kyselost rajčat. Ještě ho dochuťte solí a pepřem. Boloňské ragú by mělo být husté a krémové s odleskem tuku.
- BEŠAMEL: Tento krok udělejte během vaření boloňského ragú. V kastrůlku si rozpusťte máslo, které zasypte hladkou moukou. Mouka bude pěnit a nakonec vysaje máslo, měla by se vám vytvořit zlatá kašička (jíška). V tuto chvíli zalijte jíšku studeným mlékem a metličkou jíšku rozmíchejte. Směs provařte do zhoustnutí, osolte a přidejte špetku muškátového oříšku. Bešamel musí být jemný, bez hrudek. Hotový jej odstavte z plamene.
- LASAGNE: Domácí těstoviny si také připravte během vaření ragú. Pokud máte kupované, nemusíte je předvařit, udělají se během pečení díky vysoké teplotě a šťávě z ragú. Vezměte si pekáček a spodek potřete trochou olivového oleje a bešamelu, na něj položte těstovinu a na těstovinu dejte opět vrstvu bešamelu.
- Spodní část máte, na bešamel dejte vrstvu ragú, posypte mozzarellou a parmazánem. Na sýr přijde opět těstovina, bešamel, ragú a sýr až do vrchní vrstvy. Poslední vrstva je ragú, zasypané sýrem, který ve finále vytvoří zlatavou krustu.
- Troubu si předehřejte na 180°C a pečte zhruba 45 minut. Pokud budou lasagně rychle tmavnout, přikryjte je alobalem a ke konci je odklopené nechte zapéct pod grilem, aby se vytvořila krusta.
TIP: Ideální je jednotlivé vrstvy ragú doplnit pár lístky čerstvého tymiánu nebo petrželky.
Jak uvařit lasagne, aby se neslepily?
Samotná těstovina se nevaří, není to potřeba, pokud ji potřete bešamelem a omáčku necháte lehce šťavnatou, těstovina se během pečení uvaří.
Jak se skládají boloňské lasagne?
Někdo začíná boloňskou omáčkou, já se přikláním k těstovině do prvního patra, kterou je potřeba zespodu i z vrchu potřít bešamelem. Pak už následuje ragú, sýr, těstovina bešamel až skončíte vrstvou sýra.
Chutnaly vám italské lasagne? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Lasagne
Bešamel
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu