-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření2 hod
-
Porce4
-
Celkový čas2 hod 10 min
Zeleninové polévky se připravují nejčastěji ve formě hustějších krémů a tato hrachová polévka není výjimkou. Ozdobte ji slaninou a krutony a vaši strávníci vás jistě pochválí.
Hrachová polévka se slaninou a krutony je zdravá a jemná polévka, kterou připravuji ze žlutého i zeleného hrachu. Tato polévka se v mnoha domácnostech připravuje i během vánočních svátků. Nepleťte si hrachovou a hráškovou polévku. Hrachová je připravovaná ze sušeného hrachu a hrášková z čerstvého popřípadě mraženého.
Suroviny na hrachovou polévku se slaninou
- 250 g zeleného nebo žlutého hrachu
- 1 l vody nebo vývaru
- mrkev
- 1 lžíce majoránky
- 2 snítky saturejky
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 g uzené slaniny
- 1 houska na krutony
Postup přípravy hrachové polévky se slaninou
- Zelený hrách je nutné namočit přes noc do studené vody. Po namočení hrachu vodu slijte a přidejte čerstvou vodu nebo vývar. Pokud máte žlutý půlený hrách, tak jej namáčet přes noc nemusíte.
- Hrnec s hrachem v osolené vodě přiveďte k varu, přidejte mrkev na větší kousky a vařte zhruba 1 hodinu. Do hrnce také přidejte bylinky.
- Na pánvi si rozpusťte 3 lžíce másla a na něm orestujte cibuli na kostičky, ke konci přidejte 4 prolisované stroužky česneku. Nakonec zaprašte směs 1 lžící hladké mouky, restujte půl minutky a poté vmíchejte do základu polévky.
- Polévku ještě vařte dalších 20 minut a poté vyndejte snítka bylinek. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladké směsi.
- Zvlášť na pánvi si orestujte kostičky slaniny dozlatova a větší část vmíchejte do polévky. Zbylou slaninu si nechte na ozdobu. Na tuku, který slanina pustila si orestujte housku nakrájenou na kostičky dokud krutonky nezezlátnou.
- Polévku podávejte s krutony a posypanou slaninou.
Chutnala vám hrachová polévka se slaninou? Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review