Hrachová polévka se slaninou a krutony

Hrachová polévka se slaninou
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    4
  • Ready In
    2 hod 10 min

Zeleninové polévky se připravují nejčastěji ve formě hustějších krémů a tato hrachová polévka není výjimkou. Ozdobte ji slaninou a krutony a vaši strávníci vás jistě pochválí.

Hrachová polévka se slaninou a krutony je zdravá a jemná polévka, kterou připravuji ze žlutého i zeleného hrachu. Tato polévka se v mnoha domácnostech připravuje i během vánočních svátků. Nepleťte si hrachovou a hráškovou polévku. Hrachová je připravovaná ze sušeného hrachu a hrášková z čerstvého popřípadě mraženého.

Suroviny na hrachovou polévku se slaninou

  • 250 g zeleného nebo žlutého hrachu
  • 1 l vody nebo vývaru
  • mrkev
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 snítky saturejky
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 g uzené slaniny
  • 1 houska na krutony

Postup přípravy hrachové polévky se slaninou

  1. Zelený hrách je nutné namočit přes noc do studené vody. Po namočení hrachu vodu slijte a přidejte čerstvou vodu nebo vývar. Pokud máte žlutý půlený hrách, tak jej namáčet přes noc nemusíte.
  2. Hrnec s hrachem v osolené vodě přiveďte k varu, přidejte mrkev na větší kousky a vařte zhruba 1 hodinu. Do hrnce také přidejte bylinky.
  3. Na pánvi si rozpusťte 3 lžíce másla a na něm orestujte cibuli na kostičky, ke konci přidejte 4 prolisované stroužky česneku. Nakonec zaprašte směs 1 lžící hladké mouky, restujte půl minutky a poté vmíchejte do základu polévky.
  4. Polévku ještě vařte dalších 20 minut a poté vyndejte snítka bylinek. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladké směsi.
  5. Zvlášť na pánvi si orestujte kostičky slaniny dozlatova a větší část vmíchejte do polévky. Zbylou slaninu si nechte na ozdobu. Na tuku, který slanina pustila si orestujte housku nakrájenou na kostičky dokud krutonky nezezlátnou.
  6. Polévku podávejte s krutony a posypanou slaninou.

Chutnala vám hrachová polévka se slaninou? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..