Nejlepší žampionová polévka

Nejlepší žampionová polévka
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    173

Žampiony jsou velmi oblíbenou houbou, která má všestranné využití. Vyzkoušejte třeba tuto žampionovou polévku s bramborem.

Nejlepší žampionová polévka je krémová houbová polévka, která je snadná na přípravu a přitom zdravá. Během sychravých dní vás polévka krásně zahřeje a skvěle chutná pokud ji doplníte čerstvými bylinkami. Do polévky přidávám také brambor, který ji zahustí a zároveň doplní potřebné sacharidy do receptu.

Suroviny do nejlepší žampionové polévky

  • 50 g másla
  • 250 g žampionů
  • 100 g brambor
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml bílého vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce tymiánu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g parmazánu
  • petrželka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl & pepř

TIP: V receptu doporučuji opravdu použít pouze máslo, které na rozdíl od oleje dodá krémovou chuť.

Postup přípravy nejlepší žampionové polévky

  1. Nejprve si oloupejte žampiony a popřípadě je zbavte nečistot. Nakrájejte si je na čtvrtky.
  2. V hrnci si rozpusťte máslo a houby na něm restujte. Houby budou pouštět přebytečnou vodu, která se bude odpařovat a poté se budou restovat.
  3. K orestovaným houbám přidejte nakrájenou cibuli a základ osolte a opepřete. Vše dozlatova restujte, ke konci přidejte 2 prolisované stroužky česneku a zalijte 50 ml bílého vína. Víno nechte zredukovat (odpařit) a ve chvíli, kdy přestanete cítit alkohol základ zalijte vývarem.
  4. Do polévky přidejte brambory a tymián a vařte do změknutí brambor. Jakmile jsou brambory měkké, přilijte smetanu ke šlehání a vše rozmixujte do hladkého krému.
  5. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a čerstvou petrželkou.

Chutnala vám nejlepší žampionová polévka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nejlepší žampionový krém

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..