-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Tato luxusní polévka se připravuje v chřestové sezóně, která je však velmi krátká. Jemná, zdravá a chutná polévka, kterou doporučuji připravit i náročnějším strávníkům.
Chřestová polévka ze zeleného chřestu se extra neliší od té z bílého chřestu. Chřest je navíc druh zeleniny, který obsahuje mnoho prospěšných látek pro tělo. Mimo jiné působí také jako přírodní afrodiziakum. Základem polévky je samozřejmě chřest a cibule a pokud máte rádi krémové polévky, určitě nevynechejte smetanu.
Suroviny na chřestovou polévku ze zeleného chřestu:
250 g chřestu (cca. 12 kousků)
50 g másla nebo oleje
1 cibule (klidně jarní i s natí)
1 litr zeleninového vývaru
1-2 brambory na zahuštění
šťáva z 1/2 citronu
200 ml smetany ke šlehání
čerstvě namletý pepř
sůl
k podávání: bylinky, krutony, slaninový chips…
TIP: Do polévky můžete přidat i celý pórek, který společně s chřestem orestujete a pak dále vaříte.
VIDEORECEPT CHŘESTOVÁ POLÉVKA
Postup přípravy chřestového krému
Chřest omyjte, očistěte a zbavte konců, které bývají dřevnaté. Poté ho oloupejte a nahrubo pokrájejte.
Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. Ve středním hrnci si rozpusťte máslo (alternativně olej, který příliš nedoporučuji) a na tuku lehce restujte cibuli. Cibule nesmí chytit barvu, jen ji nechte zprůhlednět (zesklovatět).
K cibuli přidejte kousky chřestu a 5 minut restujte, aby trochu změkly. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem a přidejte přihoďte 1-2 brambory díky kterým bude polévka hustější a nemusíme ji tedy nastavovat jíškou. Záměrně uvádím zeleninový vývar, který přirozeně do vegetariánských polévek patří, ale pokud není zbytí, vystačíte si i s drůbežím vývarem nebo vodou.
Nyní nechte polévku provařit 20 minut. Po pár minutách vaření však můžete vylovit pár špiček chřestu, které si dáte stranou a použijete je při servírování.
Po provaření polévku zakápněte šťávou z poloviny citronu. Vmíchejte také kelímek smetany ke šlehání a polévku rozmixujte do hladké směsi. Chřestovou polévku doporučuji ještě propasírovat přes jemné síto, abychom se zbavili jemných vláken.
Hotovou polévku podávejte posypanou bylinkami, s krutony nebo špičkami chřestu.
TIP: Kromě zeleninového vývaru můžete připravit vývar z odkrojků a slupek z chřestu.
Chutnala vám chřestová polévka? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Chřestová polévka
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Recipe Reviews