Houbová polévka s bramborem a smetanou

Houbová polévka s bramborem a smetanou
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    4
  • Ready In
    50 min

Houbová polévka s bramborem a smetanou

Houbová polévka s bramborem a smetanou je bezmasá polévka, kterou si připravíte ideálně z čerstvých hub. Určitě si tuto polévku nezapomeňte připravit při příští houbařské sezóně. Recept je jednoduchý a rychlý. Díky vařenému vejci je polévka vydatná a vyvážená, protože vajíčko dodá tělu potřebné bílkoviny. Tato houbová polévka se velice podobá kulajdě. V této polévce však kopr vynechejte. Recept na tradiční českou kulajdu najdete zde.

Suroviny na houbovou polévku s bramborem a smetanou

  • čerstvé lesní houby
  • brambory (stejné množství na váhu jako hub)
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 1 kelímek tučné smetany (ke šlehání)
  • lžička mletého kmínu
  • kulička nového koření
  • bobkový list
  • zeleninový vývar
  • sůl & pepř
  • lžička cukru
  • sádlo nebo olej
  • hladká mouka podle potřeby na zahuštění

Houbová polévka s bramborem a smetanou postup přípravy

  1. Nejprve si na rozpáleném tuku orestujte cibuli dozlatova, přidejte očištěné a nakrájené lesní houby, které také orestujte do změknutí.
  2. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte nové koření, bobkový list, mletý kmín, brambory nakrájené na kostičky a vše vařte do změknutí brambor.
  3. Jakmile jsou brambory měkké, vmíchejte do polévky smetanu ke šlehání a popřípadě zahustěte do požadované konzistence hladkou moukou tak, že polévkovou lžící lehce zaprášíte směs a poté zamícháte.
  4. Přidejte lžičku cukru, dochuťte solí a pepřem a nakonec do polévky přidejte vejce natvrdo protlačená přes sítko na bramborový salát nebo je pokrájejte nožem.
  5. Polévku můžete ještě ozdobit čerstvou petrželovou natí a kolečkem vařeného vejce.

Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Marie Švarcová

      Na fotce vypadá opravdu lákavě připravila jsem si ji doma a je to fakt luxus

    • Stanislav Kaláb

      Velmi chutná polévka, dokonce i když jsem použil sušené houby. Je třeba ale dodržet postup a výsledek se dostaví.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..