-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce4
-
Celkový čas50 min
Houbová polévka s bramborem a smetanou
Houbová polévka s bramborem a smetanou je bezmasá polévka, kterou si připravíte ideálně z čerstvých hub. Určitě si tuto polévku nezapomeňte připravit při příští houbařské sezóně. Recept je jednoduchý a rychlý. Díky vařenému vejci je polévka vydatná a vyvážená, protože vajíčko dodá tělu potřebné bílkoviny. Tato houbová polévka se velice podobá kulajdě. V této polévce však kopr vynechejte. Recept na tradiční českou kulajdu najdete zde.
Suroviny na houbovou polévku s bramborem a smetanou
- čerstvé lesní houby
- brambory (stejné množství na váhu jako hub)
- 2 cibule
- 2 vejce
- 1 kelímek tučné smetany (ke šlehání)
- lžička mletého kmínu
- kulička nového koření
- bobkový list
- zeleninový vývar
- sůl & pepř
- lžička cukru
- sádlo nebo olej
- hladká mouka podle potřeby na zahuštění
Houbová polévka s bramborem a smetanou postup přípravy
- Nejprve si na rozpáleném tuku orestujte cibuli dozlatova, přidejte očištěné a nakrájené lesní houby, které také orestujte do změknutí.
- Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte nové koření, bobkový list, mletý kmín, brambory nakrájené na kostičky a vše vařte do změknutí brambor.
- Jakmile jsou brambory měkké, vmíchejte do polévky smetanu ke šlehání a popřípadě zahustěte do požadované konzistence hladkou moukou tak, že polévkovou lžící lehce zaprášíte směs a poté zamícháte.
- Přidejte lžičku cukru, dochuťte solí a pepřem a nakonec do polévky přidejte vejce natvrdo protlačená přes sítko na bramborový salát nebo je pokrájejte nožem.
- Polévku můžete ještě ozdobit čerstvou petrželovou natí a kolečkem vařeného vejce.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews