- 25 září, 2021
 - od Jana Zajíčková
 

- 
                    Čas přípravy10 min
 - 
                    Doba vaření40 min
 - 
                    Porce4
 - 
                    Celkový čas50 min
 
Houbová polévka s bramborem a smetanou
Houbová polévka s bramborem a smetanou je bezmasá polévka, kterou si připravíte ideálně z čerstvých hub. Určitě si tuto polévku nezapomeňte připravit při příští houbařské sezóně. Recept je jednoduchý a rychlý. Díky vařenému vejci je polévka vydatná a vyvážená, protože vajíčko dodá tělu potřebné bílkoviny. Tato houbová polévka se velice podobá kulajdě. V této polévce však kopr vynechejte. Recept na tradiční českou kulajdu najdete zde.
Suroviny na houbovou polévku s bramborem a smetanou
- čerstvé lesní houby
 - brambory (stejné množství na váhu jako hub)
 - 2 cibule
 - 2 vejce
 - 1 kelímek tučné smetany (ke šlehání)
 - lžička mletého kmínu
 - kulička nového koření
 - bobkový list
 - zeleninový vývar
 - sůl & pepř
 - lžička cukru
 - sádlo nebo olej
 - hladká mouka podle potřeby na zahuštění
 
Houbová polévka s bramborem a smetanou postup přípravy
- Nejprve si na rozpáleném tuku orestujte cibuli dozlatova, přidejte očištěné a nakrájené lesní houby, které také orestujte do změknutí.
 - Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte nové koření, bobkový list, mletý kmín, brambory nakrájené na kostičky a vše vařte do změknutí brambor.
 - Jakmile jsou brambory měkké, vmíchejte do polévky smetanu ke šlehání a popřípadě zahustěte do požadované konzistence hladkou moukou tak, že polévkovou lžící lehce zaprášíte směs a poté zamícháte.
 - Přidejte lžičku cukru, dochuťte solí a pepřem a nakonec do polévky přidejte vejce natvrdo protlačená přes sítko na bramborový salát nebo je pokrájejte nožem.
 - Polévku můžete ještě ozdobit čerstvou petrželovou natí a kolečkem vařeného vejce.
 
Vyzkoušejte také:
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



									
									
									
									
									
Hodnocení receptu