Domácí housky na hamburger

Domácí housky na hamburger
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    2 h 30 min

Pokud chcete připravit domácí burgery, tak je dobré začít pěkně z gruntu a vyseknout i domácí housky (briošky). Není to úplně složité a při troše štěstí a dodržování postupu se vám povedou napoprvé.

Domácí housky na hamburger sice vyžadují trochu péče i trpělivosti, ale pokud máte dostatek času na vykynutí housek, doporučuji je vyzkoušet. Budete potřebovat jen pár základních ingrediencí a můžete dokonce vyzkoušet i různé varianty briošek. Nemusíte totiž dělat klasické houstičky, ale můžete udělat černé a nebo červené, a to jednoduše s použitím přírodního barviva.

Suroviny na domácí housky na hamburger:

  • 350 g hl.mouky
  • 30 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 kostky čerstvého drožší
  • 2 vajíčka
  • 30 g změklého másla
  • 200 ml vlažného mléka
  • na potření: 1 vejce + 1 lžíce mléka
  • sezam na posypání

TIP: Červené briošky připravíte přidáním šťávy z červené řepy do těsta a černé připravíte přidáním trošky aktivního uhlí.

Postup domácích housek na hamburger

  1. Nejprve je potřeba nechat vzejít kvásek, takže v menší mističce rozšťouchejte droždí a posypte troškou cukru. Přilijte pár lžic vlažného mléka, lžičku mouky a přikryjte utěrkou. Kvásek vám vzejde zhruba za 10 minutek.
  2. Do větší mísy dejte 350 g hladké mouky, 30 g cukru a 1 lžičku soli. Přidejte jedno celé vejce a bílek z druhého vejce. Žloutek si nechte na potření briošek zvlášť v mističce. Nakonec vmíchejte kvásek a těsto ručně začněte hnětat. Hnětejte do chvíle, kdy bude těsto krásně hladké a všechny ingredience budou dokonale promíchané (10-15 minut).
  3. K těstu nyní přimíchejte 30 g másla a pořádně ho do těsta vmíchejte. Nyní přikryjte mísu s těstem hadrovou utěrkou a 1 hodinu nechte kynout při pokojové teplotě nebo na lehce teplejším místě.
  4. Když nám těsto nakyne na zhruba dvojnásobný objem, tak ho opět promícháme, pomoučníme si pracovní plochu a těsto rozdělíme na 8 stejně velkých částí. Klíčem je nyní vytvořit povrchové napětí, takže po celém okraji přetáhněte okraje do středu, aby vznikl uzlíček. Spodní stranou uzlíček položce na pomoučněnou plochu a oběma dlaněmi bulku obejměte a protichůdnými pohyby tvarujte do požadovaného tvaru briošky.
  5. Takto připravené bulky dejte na plech dejte s dostatečným rozestupem na plech vyložený pečícím papírem a zakryjte je utěrkou, aby nám opět nakynuly zhruba na dvojnásob svého objemu. Po nakynutí rozšlehejte přebytečný žloutek a potřete jím povrch všech bulek. V této fázi můžete posypat bulky sezamem.
  6. Hamburgerové housky pečte 18-20 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů dozlatova. Hotové bulky nechte vychladnout ideálně na mřížce a po vychladnutí si je můžete podélně rozkrojit a připravit z nich burgery nebo smažáky v housce.

Chutnaly Vám domácí housky na hamburger? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Domácí housky na hamburger

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.