Babiččina čočka na kyselo (s vejcem i masem)

Babiččina čočka na kyselo (s vejcem i masem)
  • Čas přípravy
    2 hod
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    292

Čočka na kyselo je symbolem Nového roku a v Čechách se tradičně 1. ledna tento pokrm připravuje. K čočce se nejčastěji připravuje vejce, maso nebo kombinace obojího. Vyzkoušejte naši sváteční čočku na kyselo!

Babiččina čočka na kyselo je jednoduchý recept, který naše babička připravovala každý rok na Nový rok. Čočka svým vzhledem připomíná mince a její požití by mělo naznačovat hojnost finančních prostředků v nastávajícím roce. Naopak by se na Nový rok neměla jíst drůbež, ke které se váže pověra, že by vám ‘peníze mohly odletět’ a králík, protože by vám ‘peníze mohly utéct’. Opakem těchto druhů masa je vepřové, které je v tento den také velmi doporučované. Vyzkoušejte vepřové výpečky, svíčkovou na smetaně s vepřovým masem, pečené vepřové koleno nebo tradiční vepřo, knedlo, zelo.

Suroviny na čočku na kyselo

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 250 g čočky
  • lžíce hladké mouky
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 ks bobkový list
  • sůl & pepř
  • 3 lžíce octa
  • kyselé okurky k podávání
  • K ČOČCE: vejce, uzené maso, špekáček, slanina, smažená cibulka…

Jak dlouho se vaří čočka na kyselo?

Vždy si přečtěte návod na obale. Obecně platí, že půlená a loupaná čočka se nemusí namáčet a je rychleji uvařená, zatímco čočka vcelku se musí vařit o něco déle a musí se namáčet dopředu.

Babiččina čočka na kyselo postup přípravy

  1. Nejprve si dejte čočku namočit zhruba na 2 hodiny do studené vody. Jakmile čočka trochu nabobtná, uvařte ji ve vodě společně s bobkovým listem a novým kořením do měkka (podle návodu na obalu). Slijte vodu a čočku zceďte. Nějakou vodu si dejte stranou.
  2. Na trošce oleje si orestujte nakrájenou cibuli na kostičky dozlatova. Cibulku zaprašte hladkou moukou, lehce opečte a poté zalijte vývarem z čočky a dobře rozmíchejte a provařte.
  3. Nakonec přidejte čočku, ocet a dochuťte solí s pepřem. Pokud je čočka příliš suchá, přilijte trochu vývaru z čočky a pokud je moc kyselá, můžete dochutit trochou cukru.
  4. Vejce si připravíte tak, že na rozpálené pánvi s trochou oleje vyklepnete vejce a orestujete jej jak máte rádi. Stejným způsobem orestujete slaninu, špekáček nebo třeba uzené maso.
  5. Podávejte se smaženou cibulkou a kyselou okurkou.

Chutnala vám babiččina čočka na kyselo? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • martina25

      Výborný jednoduchý recept

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X