-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření25 minut
-
Porce1
-
Celkový čas35 minut
Zdravá domácí žitná pizza
Žitná pizza je skvělá alternativa té klasické pizzy z bílé mouky. Je mnohem zdravější, jelikož žitná mouka potažmo žitné pečivo je velice doporučované. Příprava není nijak složitá, obzvlášť pokud máte zkušenosti se zpracováváním těsta. Recept je ale jednoduchý i pro úplné začátečníky.
Suroviny k přípravě žitné pizzy:
- 125 g žitná mouka (ideálně celozrnná)
- 1 vejce
- 1/2 bílý jogurt
- 2 plátky tvrdého sýru (eidam, mozzarella, parmazán, Madeland aj.)
- 3 žampiony
- 2 plátky šunky (na fotce je veganská varianta)
- oregano
- rajčatové pyré
- baby špenát
- sůl
- drcený kmín
Další ingredience, které můžete zvolit:
- olivy
- více druhů sýra, lze udělat pouze sýrovou, když nahradíte šunku sýrem
- chilli
- paprika
- bazalka
- tuňák
- cibule
- vejce
Je důležité pizzu nepřekombinovat a hlavně zbytečně nepřidávat nezdravé ingredience, když už volíme těsto ze žitné mouky. Já si tímto způsobem připravuji šunka-sýr, sýrovou a tuňákovou. Samozřejmě vždy s přidanou zeleninou, špenátem či žampiony.
Pokud nevíte, co k večeři, tak vyzkoušejte výborné zapečené tortilly s fazolemi a čedarem na kterých si pochutná celá rodina!
Directions
Nejprve je potřeba si připravit samotné těsto. V misce smíchejte 120 g žitné mouky, vejce a bílý jogurt. Přidejte trochu soli a drceného kmínu na ochucení a těsto rukama promíchejte. Nechte chvilku odležet a mezitím si připravte suroviny, které na pizzu dáte.
Z těsta si vytvořte bochánek a ten poté vyválejte do tvaru kulaté placky s trochu vyššími okraji. Těsto potřete rajčatovým pyré a poté jej posypte oreganem. Nyní už si pizzu jen ozdobte tím, co máte rádi.
Conclusion
Nyní už jen předehřejte troubu na 210 stupňů a pečte na pečícím papíře zhruba 20 minut. Vždy záleží na typu trouby, kterou máte. Pizzu vyndejte, když se okraje začnou zbarvovat do hněda a těsto bude hotové.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Žitná pizza (zdravá alternativa klasické pizzy)
Follow The Directions
Nejprve je potřeba si připravit samotné těsto. V misce smíchejte 120 g žitné mouky, vejce a bílý jogurt. Přidejte trochu soli a drceného kmínu na ochucení a těsto rukama promíchejte. Nechte chvilku odležet a mezitím si připravte suroviny, které na pizzu dáte.
Z těsta si vytvořte bochánek a ten poté vyválejte do tvaru kulaté placky s trochu vyššími okraji. Těsto potřete rajčatovým pyré a poté jej posypte oreganem. Nyní už si pizzu jen ozdobte tím, co máte rádi.
Leave a Review