-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření4 hodiny
-
Porce4
-
Celkový čas4 hodiny 20 minut
Hovězí vývar s nudlemi (pomalu tažený)
Hovězí vývar s nudlemi (pomalu tažený) se sice déle vaří, ale příprava je jednoduchá a rychlá. Já vařím vývary pouze v obyčejném hrnci přes 4 hodiny, ale ta silná chuť stojí opravdu za to. Naučila jsem se vývar podle mé babičky a jelikož mi vždycky vadily velké kusy vařené zeleniny, tak jsem začala zeleninu strouhat a tím je vývar i jemnější a pro mě přijatelnější. Vybrala jsem si hovězí vývar s rýžovými nudlemi, který běžně připravuji doma své rodině. Jak se říká, sto lidí, sto chutí a jelikož každý má rád něco jiného, tak si ho můžete připravit například s játrovými knedlíčky či domácími nudlemi.
Suroviny na přípravu hovězího vývaru:
- Hovězí vývar – 3l
- Hovězí maso – 700g vcelku
- Rýžové nudle – 200g
- Kořenová zelenina – množství dle chuti, já použila – mrkev 3ks, petržel 1ks
- Cibule – 1ks
- Sůl a pepř – na dochucení
- Bobkový list a nové koření – pár lístků a kuliček
- Petrželka – pár snítek
Postup přípravy hovězího vývaru:
- Nejprve si připravíme větší hrnec, ve kterém budeme vývar vařit. Já používám klasický hrnec, ale můžete použít i takzvaný pomalý hrnec.
- Do hrnce vložím hovězí maso, vodu, cibuli vcelku i se slupkou (pouze omytou), bobkový list a pár kuliček nového koření. Přiklopím pokličkou a nechám vařit přibližně 4 hodiny do úplného změknutí hovězího masa na nižší stupeň, já vařím na stupeň 2-3.
- Když máme maso měkké, vyndáme ho stranou z vývaru a nakrájíme na kousky. Vývar přecedíme, vyhodíme použitou cibuli, bobkový list a nové koření, to dále již nevyužijeme.
- Poté do vývaru přidáme oloupanou, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu či nakrájenou na kostky, jak má kdo rád a necháme povařit do změknutí.
- Mezitím si v jiném menším hrnci uvaříme rýžové nudle, stačí jim 2 minuty a necháme zatím stranou.
- Po změknutí zeleniny do hrnce vrátíme zpět nakrájené hovězí maso na kousky, ochutíme solí, pepřem a ještě chvilku povaříme.
- Poté do vývaru přidáme pár snítek petrželky a uvařené rýžové nudle a můžeme ihned podávat.
TIP: Pokud chcete mít vývar čirý, tak při scezování použijeme nějaké plátýnko či utěrku a vývar pak zůstane krásně čirý.
Vyzkoušejte také:
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu