-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření25 minut
-
Porce1
-
Celkový čas35 minut
Zdravá domácí žitná pizza
Žitná pizza je skvělá alternativa té klasické pizzy z bílé mouky. Je mnohem zdravější, jelikož žitná mouka potažmo žitné pečivo je velice doporučované. Příprava není nijak složitá, obzvlášť pokud máte zkušenosti se zpracováváním těsta. Recept je ale jednoduchý i pro úplné začátečníky.
Suroviny k přípravě žitné pizzy:
- 125 g žitná mouka (ideálně celozrnná)
- 1 vejce
- 1/2 bílý jogurt
- 2 plátky tvrdého sýru (eidam, mozzarella, parmazán, Madeland aj.)
- 3 žampiony
- 2 plátky šunky (na fotce je veganská varianta)
- oregano
- rajčatové pyré
- baby špenát
- sůl
- drcený kmín
Další ingredience, které můžete zvolit:
- olivy
- více druhů sýra, lze udělat pouze sýrovou, když nahradíte šunku sýrem
- chilli
- paprika
- bazalka
- tuňák
- cibule
- vejce
Je důležité pizzu nepřekombinovat a hlavně zbytečně nepřidávat nezdravé ingredience, když už volíme těsto ze žitné mouky. Já si tímto způsobem připravuji šunka-sýr, sýrovou a tuňákovou. Samozřejmě vždy s přidanou zeleninou, špenátem či žampiony.
Pokud nevíte, co k večeři, tak vyzkoušejte výborné zapečené tortilly s fazolemi a čedarem na kterých si pochutná celá rodina!
Postup
Nejprve je potřeba si připravit samotné těsto. V misce smíchejte 120 g žitné mouky, vejce a bílý jogurt. Přidejte trochu soli a drceného kmínu na ochucení a těsto rukama promíchejte. Nechte chvilku odležet a mezitím si připravte suroviny, které na pizzu dáte.
Z těsta si vytvořte bochánek a ten poté vyválejte do tvaru kulaté placky s trochu vyššími okraji. Těsto potřete rajčatovým pyré a poté jej posypte oreganem. Nyní už si pizzu jen ozdobte tím, co máte rádi.
Závěrem
Nyní už jen předehřejte troubu na 210 stupňů a pečte na pečícím papíře zhruba 20 minut. Vždy záleží na typu trouby, kterou máte. Pizzu vyndejte, když se okraje začnou zbarvovat do hněda a těsto bude hotové.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Žitná pizza (zdravá alternativa klasické pizzy)
Follow The Directions
Nejprve je potřeba si připravit samotné těsto. V misce smíchejte 120 g žitné mouky, vejce a bílý jogurt. Přidejte trochu soli a drceného kmínu na ochucení a těsto rukama promíchejte. Nechte chvilku odležet a mezitím si připravte suroviny, které na pizzu dáte.
Z těsta si vytvořte bochánek a ten poté vyválejte do tvaru kulaté placky s trochu vyššími okraji. Těsto potřete rajčatovým pyré a poté jej posypte oreganem. Nyní už si pizzu jen ozdobte tím, co máte rádi.
Ohodnotit recept