Žitná pizza (zdravá alternativa klasické pizzy)

  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    25 minut
  • Porce
    1
  • Zhlédnutí
    622

Zdravá domácí žitná pizza

Žitná pizza je skvělá alternativa té klasické pizzy z bílé mouky. Je mnohem zdravější, jelikož žitná mouka potažmo žitné pečivo je velice doporučované. Příprava není nijak složitá, obzvlášť pokud máte zkušenosti se zpracováváním těsta. Recept je ale jednoduchý i pro úplné začátečníky.

Suroviny k přípravě žitné pizzy:

  • 125 g žitná mouka (ideálně celozrnná)
  • 1 vejce
  • 1/2 bílý jogurt
  • 2 plátky tvrdého sýru (eidam, mozzarella, parmazán, Madeland aj.)
  • 3 žampiony
  • 2 plátky šunky (na fotce je veganská varianta)
  • oregano
  • rajčatové pyré
  • baby špenát
  • sůl
  • drcený kmín

pizza ze žitné mouky

Další ingredience, které můžete zvolit:

  • olivy
  • více druhů sýra, lze udělat pouze sýrovou, když nahradíte šunku sýrem
  • chilli
  • paprika
  • bazalka
  • tuňák
  • cibule
  • vejce

Je důležité pizzu nepřekombinovat a hlavně zbytečně nepřidávat nezdravé ingredience, když už volíme těsto ze žitné mouky. Já si tímto způsobem připravuji šunka-sýr, sýrovou a tuňákovou. Samozřejmě vždy s přidanou zeleninou, špenátem či žampiony.

Pokud nevíte, co k večeři, tak vyzkoušejte výborné zapečené tortilly s fazolemi a čedarem na kterých si pochutná celá rodina!

    Postup

    Nejprve je potřeba si připravit samotné těsto. V misce smíchejte 120 g žitné mouky, vejce a bílý jogurt. Přidejte trochu soli a drceného kmínu na ochucení a těsto rukama promíchejte. Nechte chvilku odležet a mezitím si připravte suroviny, které na pizzu dáte.

    Krok 1

    Z těsta si vytvořte bochánek a ten poté vyválejte do tvaru kulaté placky s trochu vyššími okraji. Těsto potřete rajčatovým pyré a poté jej posypte oreganem. Nyní už si pizzu jen ozdobte tím, co máte rádi.

    Závěrem

    Nyní už jen předehřejte troubu na 210 stupňů a pečte na pečícím papíře zhruba 20 minut. Vždy záleží na typu trouby, kterou máte. Pizzu vyndejte, když se okraje začnou zbarvovat do hněda a těsto bude hotové.

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X