Vepřo knedlo zelo s bramborovým knedlíkem

Vepřo knedlo zelo s bramborovým knedlíkem
  • Čas přípravy
    40 min
  • Doba vaření
    3 hod 40 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    4 h 30 min

Vsadím se, že většina Čechů by označila vepřo knedlo zelo jako nejoblíbenější nebo alespoň nejtypičtější jídlo české kuchyně. Naučte se krok po kroku tuto pochoutku na kterou většina z nás nedá dopustit.

Vepřo knedlo zelo s bramborovým knedlíkem se typicky připravuje s dušeným bílým zelím, ale pro gurmány přidávám odkaz na naše výborné červené zelí. Jídlo je celkem časově náročné na přípravu, ale není nijak složité. Vždy začněte přípravou masa, které je potřeba pořádně propéct a mezitím máte dostatek času na přípravu bramborových knedlíků a dušeného zelí.

Suroviny na knedlo zelo vepřo s bramborovým knedlíkem

Vepřové maso:

  • 4 velké cibule
  • 1-1,5 kg vepřové krkovice vcelku
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 6 stroužků česneku
  • sůl, mletý pepř
  • vepřové sádlo / olej
  • 400 ml piva nebo vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky

Bramborový knedlík:

  • 500 g brambor varný typ A
  • 250 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžíce solamylu
  • 2 lžičky soli

Dušené bílé zelí:

  • 1 sklenice sterilovaného zelí
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1-2 lžíce sádla
  • 50-70 g slaniny
  • 1 bílá cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cukr, ocet na dochucení
  • sůl podle chuti

Jak připravit pečené vepřové se zelím a bramborovým knedlíkem

  • VEPŘO: Nejprve si dejte předehřát troubu na 140°C. Na dno pekáčku přidejte najemno nakrájené cibule. Maso si opláchněte, osolte, opepřete, pokmínujte a potřete prolisovanými stroužky česneku. Do pekáčku přidejte trochu sádla nebo oleje, podlijte 200 ml piva, přiklopte a pečte 3 hodiny. Mezitím si připravte zelí a knedlíky.
  • KNEDLO: Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a poté oloupejte. Brambory nastrouhejte půl na půl na jemném a hrubém struhadle, přidejte vejce, lžičku soli a půl lžíce solamylu. Těsto zpracovávejte rukama a přisypávejte krupičku. Jakmile je veškerá krupička přimíchaná, těsto rozdělte na 2 díly a vytvarujte 2 válečky o průměru 5 cm. Válečky dejte do vroucí vody se lžičkou soli, po minutce odlepte ode dna a vařte 20 minut.
  • ZELO: Obsah sklenice vlijte do hrnce, přidejte kmín a sůl a vařte 25 minut. Na pánvi orestujte slaninu a cibuli na kostičky dozlatova, zaprašte hladkou moukou, minutku míchejte a poté přidejte k zelí. Společně vše provařte do zhoustnutí a podle chuti dochuťte cukrem.
  • Jakmile je maso hotové, vyndejte ho z pekáčku a nechte 20 minut odpočinout, aby teplotním šokem nepustilo šťávu. Poté ho nakrájejte na zhruba 1,5 cm tlusté plátky. Vypečenou šťávu s cibulí přendejte do kastrůlku a začněte zahřívat. Pokud máte vhodný pekáček, můžete šťávu zahřívat v něm.
  • Šťávu nechte odpařit a tuk s cibulí zaprašte hladkou moukou, krátce prosmažte a poté zalijte 200 ml vývaru nebo studeného piva. Výpek takto 20 minut provařte, aby omáčka zhoustla.
  • Vepřo knedlo zelo podávejte přelité omáčkou z vypečené šťávy a tuku a nezapomeňte na studené pivo.

TIP: Omáčku z výpeku můžete po zhoustnutí propasírovat nebo mixovat, aby byla hladká. Není to však potřeba.

Chutnalo vám vepřo knedlo zelo? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřové maso

Bramborový knedlík

Dušené bílé zelí:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • eja55

      nemám co dodat super recept

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..