Výborný smažený květák podle Pohlreicha

Výborný smažený květák
  • Čas přípravy
    25 minut
  • Doba vaření
    25 minut
  • Porce
    4
  • Ready In
    50 minut

Výborný smažený květák podle Pohlreicha

Výborný smažený květák není žádná věda, ale přesto je to skvělé sezónní jídlo. Květák v sezóně nestojí moc peněz a z jedné hlávky uděláte jídlo pro celou rodinu. Smažený květák je oblíbený vegetariánský recept, který skvěle chutná s vařenými brambory a zeleninou.

Suroviny na výborný smažený květák

  • 1 květák
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • olej

TIP: Úplně to stejné můžete udělat s brokolicí. Je také výborná a chuťově se od květáku příliš neliší a navíc hezky vypadá.

Jak dlouho vařit květák na obalování?

Můžete jej předvařit vcelku košťálem ke dnu (košťál se vaří déle) a nebo si květák rozdělat na potřebné růžičky, které dáte vařit. Květák vařte do změknutí (ale měl by ještě chroupat, tedy nerozvařit) v osolené vodě (zhruba 1 lžíce soli na 1 květák). Doba vaření je individuální a odvíjí se od velikosti růžiček, použijte vidličku a květák kontrolujte.

Jak připravit obalovaný květák v trojobalu

  1. Nejprve je potřeba si květák předvařit.
  2. Mezitím co se květák vaří si můžete připravit přílohu, já jsem v receptu použil vařené brambory s máslem a libečkem popř. salátek, doporučuji náš svěží okurkový salát.
  3. Jakmile je květák předvařený, slijte ho a nechte vychladnout. Připravte si tři misky na trojobal. Do jedné dejte hladkou mouku, do druhé rozšlehané vejce a do třetí strouhanku. Drobné růžičky květáku obalujte nejprve v hladké mouce, poté ve vejci a poté ve strouhance. Nezapomeňte používat obě ruce, jedna pracuje se sypkými surovinami a druhá s vejcem.
  4. Rozpalte si v hlubší pánvi olej a obalený květák v něm ze všech stran osmažte. Je důležité do pánve přidat větší množství tuku (ideálně po poloviny růžiček), protože ve vyšší vrstvě tuku se olej do trojobalu tolik nevsakuje. Pokud máte fritovací hrnec použijte ten. Pokud dáte tuku málo, květák bude mastný, místy připálený a polosyrový. Jakmile bude květák zlatý, tak je hotový a můžete jej odkládat na talíř s ubrouskem pro zachycení přebytečného tuku.

Smažený květák v těstíčku

Smažený květák v těstíčku vám značně usnadní práci. Je to rychlejší varianta přípravy smaženého květáku. Můžete si dokonce vybrat kterou variantu těstíčka zvolíte:

  1. Pivní těstíčko: 100 ml piva, 4 žloutky, 200 g hladké mouky, 100 ml zakysané smetany, 40 ml oleje, 4 bílky na sníh, špetka muškátového oříšku a sůl. Ze surovin smíchejte těstíčko do kterého vmícháte vyšlehaný sníh z bílků.
  2. Těstíčko s mlékem: 125 ml mléka, 2 lžíce bílého vína, 1 vejce, 1 žloutek, 2 až 3 lžíce polohrubé mouky a sůl. Opět vše smícháme a namáčíme předvařené kousky květáku.
  3. Vinné těstíčko: 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce bílého vína a sůl. Z ingrediencí dobře rozšleháme těstíčko a ihned v něm namáčíme připravené předvařené růžičky květáku.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..