Vepřový guláš se žampiony

Vepřový guláš se žampiony
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    70 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    90 min

Guláš je v našich krajích velmi oblíbená kulinářská záležitost a určitě vás nijak nepřekvapí, že existují i jiné druhy než ten klasický hovězí. Pusťte uzdu své fantazii a vyzkoušejte tento výborný vepřový guláš se žampiony a slaninou.

Vepřový guláš se žampiony je v podstatě klasický vepřový guláš, kdy restuji cibuli na slanině a po orestování masa přidávám žampiony. Doporučuji tento gulášek s karlovarskými knedlíky, houskovými knedlíky nebo klasicky s těstovinami či čerstvým chlebem.

Suroviny na vepřový guláš se žampiony

  • 600 g vepřového masa
  • 4 cibule
  • 150 g uzené slaniny
  • 2-3 lžíce oleje
  • 250 g žampionů
  • mletá červená paprika
  • uzená paprika
  • 2 chilli papričky
  • lžička celého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 stroužky česneku
  • vývar/voda
  • majoránka
  • rozmarýn

Postup přípravy vepřového guláše se žampiony

  1. Nejprve si samozřejmě očistěte a nakrájejte vepřové maso na středně velké kousky, cibuli a slaninu na kostičky. Žampiony oloupejte a nakrájejte je na tlustější plátky nebo kostky.
  2. Do většího hrnce dejte olej, slaninu a cibuli, restujte dokud základ nezezlátne. Jakmile je cibulka zlatohnědá, přidejte maso a restujte ho, maso bude pouštět šťávu, kterou potřebujete vyvařit. Během restování maso osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. Restujte ho také dozlatova.
  3. Ke konci restování masa přidejte žampiony a nechte je zatáhnout. Poté přidejte mletou papriku (1-2 lžíce), lžičku celého kmínu a česnek. Vše za stálého míchání nechte půl minutky rozvonět a poté zalijte horkým vývarem nebo vodou tak, aby maso bylo ponořené.
  4. Přidejte bobkové listy, nové koření, celý pepř a 2-3 lžíce sušeného rozmarýnu, který dodá guláši výbornou chuť. Kdo chce přidává chilli papričky (čerstvé, sušené nebo obojí). Vše nyní pod pokličkou duste 1 hodinu.
  5. Jakmile je maso měkké, můžete guláš zahustit buďto chlebem, nastrouhanou bramborou nebo trochou mouky rozmíchanou v trošce studené vody.
  6. Jakmile guláš zahustíte, nechte ho 10 minutek odklopený provařit a mezitím guláš dochuťte solí a ke konci přidejte 1-2 lžíce rozemnuté majoránky.
  7. Jakmile guláš dosáhne vámi požadovanou chuť i konzistenci, můžete jej servírovat, tak jak máte rádi.

Chutnal vám žampionový guláš s masem? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Vepřový guláš se žampiony

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • mika69

      Doporučuju všema deseti

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.