- 18 ledna, 2023
 - od Jana Zajíčková
 

- 
                    Čas přípravy20 min
 - 
                    Doba vaření1 hod
 - 
                    Porce6
 - 
                    Celkový čas1 hod 20 min
 
Vepřový guláš se přiznám je jedno z častějších jídel, které doma připravuji. Jeho příprava není náročná, jídlo je syté a chutná celé rodině.
Vepřový guláš je naprostá klasika českých hospod i domácností a každý jej připravuje po svém. Většina receptů se však shodne na určitých surovinách, které do guláše přidávat jako je například česnek, cibule, majoránka a vepřové sádlo. Gulášek nejčastěji zahušťuji starším chlebem, který se rozpadne nebo bramborou nastrouhanou najemno. Samozřejmě nic nezkazíte klasickou jíškou nebo 2 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody.
Jaké je nejlepší maso na vepřový guláš?
Ideální kus na guláš by měl být alespoň trošku prorostlý, ale volbu masa přizpůsobte požadavkům strávníků. Dětem je ideální dělat gulášek z kýty, ale já jej připravuji z plecka či krkovice.
Suroviny na vepřový guláš
- 3-5 lžic sádla popř. olej
 - 4 ks cibule
 - 800 g vepřového masa
 - malý rajský protlak
 - 1 lžička kmínu
 - 2 lžíce mleté sladké papriky
 - vývar/voda na podlití
 - 5 kuliček pepře
 - 4 kuličky nového koření
 - 2 bobkové listy
 - starší chléb
 - 6 stroužků česneku
 - sůl
 
TIP: Do základu k cibuli můžete přidat kus bůčku nebo uzené slaniny na kostičky.
Postup přípravy vepřového guláše
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibule najemno. Na pánvi s tlustým dnem si rozpusťte sádlo a na něm začněte cibuli restovat. Cibuli musíte nechat zkaramelizovat, ideálně restujte dohněda, ta tmavá chuť bude určovat výslednou barvu guláše.
 - Mezitím si nakrájejte maso na větší kostky, můžete si ho i nasolit. Jakmile je cibule orestovaná dohněda, tak přidejte maso a restujte jej. maso bude pouštět šťávu, tu musíte postupně vyvařovat a maso zarestovat dozlatova.
 - K orestovanému masu přidejte rajský protlak, lžičku kmínu a sladkou papriku. Za stálého míchání půl minutky restujte, aby se koření hezky rozvonělo. Poté základ zalijte vývarem, aby bylo maso ze 2/3 ponořené. Přidejte pepř, nové koření a bobkové listy a duste maso pod pokličkou doměkka.
 - Jakmile je maso měkké je potřeba guláš zahustit. Já si ze staršího chleba (2-3 plátky) odkrojím kůrky a nadrobno ho nakrájím. Drobné kousky chleba přidám do základu a povařím. V této chvíli přidávám i prolisovaný česnek. Nepřidávám ho do začátku, aby neztratil svou chuť a vůni.
 - Po 10-15 minutách by měl být guláš hustější a je potřeba ho finálně dochutit. Vyndejte divoké koření, přidejte rozemnutou majoránku a guláš dochuťte solí popř. čerstvě mletým pepřem.
 - Hotový a dochucený guláš podávejte třeba k těstovinám.
 
TIP: Vepřový guláš můžete také podlít pivem.
TIP: Do guláše také můžete přidat pár snítek rozmarýnu.
Chutnal vám vepřový guláš? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Vepřový guláš
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



									
									
									
									
									
Hodnocení receptu