-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 hod
-
Porce6
-
Celkový čas1 hod 20 min
Vepřový guláš se přiznám je jedno z častějších jídel, které doma připravuji. Jeho příprava není náročná, jídlo je syté a chutná celé rodině.
Vepřový guláš je naprostá klasika českých hospod i domácností a každý jej připravuje po svém. Většina receptů se však shodne na určitých surovinách, které do guláše přidávat jako je například česnek, cibule, majoránka a vepřové sádlo. Gulášek nejčastěji zahušťuji starším chlebem, který se rozpadne nebo bramborou nastrouhanou najemno. Samozřejmě nic nezkazíte klasickou jíškou nebo 2 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody.
Jaké je nejlepší maso na vepřový guláš?
Ideální kus na guláš by měl být alespoň trošku prorostlý, ale volbu masa přizpůsobte požadavkům strávníků. Dětem je ideální dělat gulášek z kýty, ale já jej připravuji z plecka či krkovice.
Suroviny na vepřový guláš
- 3-5 lžic sádla popř. olej
- 4 ks cibule
- 800 g vepřového masa
- malý rajský protlak
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- vývar/voda na podlití
- 5 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- starší chléb
- 6 stroužků česneku
- sůl
TIP: Do základu k cibuli můžete přidat kus bůčku nebo uzené slaniny na kostičky.
Postup přípravy vepřového guláše
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibule najemno. Na pánvi s tlustým dnem si rozpusťte sádlo a na něm začněte cibuli restovat. Cibuli musíte nechat zkaramelizovat, ideálně restujte dohněda, ta tmavá chuť bude určovat výslednou barvu guláše.
- Mezitím si nakrájejte maso na větší kostky, můžete si ho i nasolit. Jakmile je cibule orestovaná dohněda, tak přidejte maso a restujte jej. maso bude pouštět šťávu, tu musíte postupně vyvařovat a maso zarestovat dozlatova.
- K orestovanému masu přidejte rajský protlak, lžičku kmínu a sladkou papriku. Za stálého míchání půl minutky restujte, aby se koření hezky rozvonělo. Poté základ zalijte vývarem, aby bylo maso ze 2/3 ponořené. Přidejte pepř, nové koření a bobkové listy a duste maso pod pokličkou doměkka.
- Jakmile je maso měkké je potřeba guláš zahustit. Já si ze staršího chleba (2-3 plátky) odkrojím kůrky a nadrobno ho nakrájím. Drobné kousky chleba přidám do základu a povařím. V této chvíli přidávám i prolisovaný česnek. Nepřidávám ho do začátku, aby neztratil svou chuť a vůni.
- Po 10-15 minutách by měl být guláš hustější a je potřeba ho finálně dochutit. Vyndejte divoké koření, přidejte rozemnutou majoránku a guláš dochuťte solí popř. čerstvě mletým pepřem.
- Hotový a dochucený guláš podávejte třeba k těstovinám.
TIP: Vepřový guláš můžete také podlít pivem.
TIP: Do guláše také můžete přidat pár snítek rozmarýnu.
Chutnal vám vepřový guláš? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Vepřový guláš
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews