-
Čas přípravy40 min
-
Doba vaření3 hod 40 min
-
Porce6
-
Celkový čas4 h 30 min
Vsadím se, že většina Čechů by označila vepřo knedlo zelo jako nejoblíbenější nebo alespoň nejtypičtější jídlo české kuchyně. Naučte se krok po kroku tuto pochoutku na kterou většina z nás nedá dopustit.
Vepřo knedlo zelo s bramborovým knedlíkem se typicky připravuje s dušeným bílým zelím, ale pro gurmány přidávám odkaz na naše výborné červené zelí. Jídlo je celkem časově náročné na přípravu, ale není nijak složité. Vždy začněte přípravou masa, které je potřeba pořádně propéct a mezitím máte dostatek času na přípravu bramborových knedlíků a dušeného zelí.
Suroviny na knedlo zelo vepřo s bramborovým knedlíkem
Vepřové maso:
- 4 velké cibule
- 1-1,5 kg vepřové krkovice vcelku
- 2 lžičky drceného kmínu
- 6 stroužků česneku
- sůl, mletý pepř
- vepřové sádlo / olej
- 400 ml piva nebo vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
Bramborový knedlík:
- 500 g brambor varný typ A
- 250 g dětské krupičky
- 1 vejce
- 1/2 lžíce solamylu
- 2 lžičky soli
Dušené bílé zelí:
- 1 sklenice sterilovaného zelí
- 1 lžička drceného kmínu
- 1-2 lžíce sádla
- 50-70 g slaniny
- 1 bílá cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- cukr, ocet na dochucení
- sůl podle chuti
Jak připravit pečené vepřové se zelím a bramborovým knedlíkem
- VEPŘO: Nejprve si dejte předehřát troubu na 140°C. Na dno pekáčku přidejte najemno nakrájené cibule. Maso si opláchněte, osolte, opepřete, pokmínujte a potřete prolisovanými stroužky česneku. Do pekáčku přidejte trochu sádla nebo oleje, podlijte 200 ml piva, přiklopte a pečte 3 hodiny. Mezitím si připravte zelí a knedlíky.
- KNEDLO: Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a poté oloupejte. Brambory nastrouhejte půl na půl na jemném a hrubém struhadle, přidejte vejce, lžičku soli a půl lžíce solamylu. Těsto zpracovávejte rukama a přisypávejte krupičku. Jakmile je veškerá krupička přimíchaná, těsto rozdělte na 2 díly a vytvarujte 2 válečky o průměru 5 cm. Válečky dejte do vroucí vody se lžičkou soli, po minutce odlepte ode dna a vařte 20 minut.
- ZELO: Obsah sklenice vlijte do hrnce, přidejte kmín a sůl a vařte 25 minut. Na pánvi orestujte slaninu a cibuli na kostičky dozlatova, zaprašte hladkou moukou, minutku míchejte a poté přidejte k zelí. Společně vše provařte do zhoustnutí a podle chuti dochuťte cukrem.
- Jakmile je maso hotové, vyndejte ho z pekáčku a nechte 20 minut odpočinout, aby teplotním šokem nepustilo šťávu. Poté ho nakrájejte na zhruba 1,5 cm tlusté plátky. Vypečenou šťávu s cibulí přendejte do kastrůlku a začněte zahřívat. Pokud máte vhodný pekáček, můžete šťávu zahřívat v něm.
- Šťávu nechte odpařit a tuk s cibulí zaprašte hladkou moukou, krátce prosmažte a poté zalijte 200 ml vývaru nebo studeného piva. Výpek takto 20 minut provařte, aby omáčka zhoustla.
- Vepřo knedlo zelo podávejte přelité omáčkou z vypečené šťávy a tuku a nezapomeňte na studené pivo.
TIP: Omáčku z výpeku můžete po zhoustnutí propasírovat nebo mixovat, aby byla hladká. Není to však potřeba.
Chutnalo vám vepřo knedlo zelo? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Vepřové maso
Bramborový knedlík
Dušené bílé zelí:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews