-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření20 minut
-
Porce6
-
Celkový čas45 minut
Pravé slovenské pagáče (škvarkové pagáčky)
Pravé slovenské pagáče je výborný druh pečiva, který pochází z Maďarska (maďarské pogácsa) a později se také dostalo na moravské Slovácko. Já tyto pagáče zbožňuji a poprvé jsem je ochutnala kousek za hranicemi na Slovensku (odtud název receptu). Základní surovinou pagáčků jsou škvarky. Příprava je o trochu pracnější, ale výsledek stojí za to!
Suroviny na pravé slovenské pagáče
- 2 lžičky cukru
- 200 ml mléka
- 30 g droždí
- 500 g hladké mouky
- 100 g sádla
- 250 g vepřových škvarků
- 2 ks žloutků
- 2 lžičky soli
- pepř
- 1 vejce na potření
TIP: Pagáče jsou pečivo a vy sami si můžete zvolit jestli je posypete kmínem, sezamem, mákem, hrubou pekařskou solí nebo třeba semínky.
Postup přípravy slovenských pagáčků
- Nejprve nechte vzejít kvásek: v misce rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru a 2 lžíce hladké mouky. Směs promíchejte vidličkou a zhruba 15 minut vyčkejte než vzejde kvásek.
- Zbylou mouku smíchejte v míse se solí a pepřem. Uprostřed vytvořte důlek a do něj vlijte zbylé mléko a 2 žloutky.
- Větší část škvarků si nakrájejte najemno a tu druhou nahrubo. Škvarky, sádlo a kvásek přidejte do těsta a těsto zapracujte.
- Propracované těsto nechte v míse a tu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí ještě jednou propracujte.
- Vykynuté těsto vyválejte na ploše posypané moukou na zhruba centimetrový plát. V plátu pomocí skleničky vykrojte kolečka, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Předehřejte si troubu na 180 ⁰C a mezitím pagáčky nechte pár minut kynout na plechu.
- Povrch pagáčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem/semínky pokud chcete a dejte na 20 minut péct do trouby dozlatova.
Sami uvidíte, že jedna várka je příliš málo a naučíte se dělat rovnou dvě :-)) Podávejte jako výbornou chuťovku k pivu nebo vínu.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review