-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Nejlepší zelňačka se smetanou
Nejlepší zelňačka se smetanou je oblíbené jídlo v naší rodině. Zelňačka nebo také zelná polévka je typická česká polévka, která obsahuje uzené nebo klobásu, kysané zelí a brambor. Každý připravuje jinou zelňačku a já se s vámi podělím o tu svou verzi se smetanou, která výslednou polévku krásně zjemní.
Suroviny na nejlepší zelňačku se smetanou
- 500 g bílého kysaného zelí
- 200 g uzeného nebo 2 klobásy
- 100-150 ml smetany ke šlehání
- 1 velká cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 středně velké brambory předvařené
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- lžička drceného kmínu
- 1,5 l masového vývaru nebo vody
- sůl & pepř
- olej nebo sádlo
- chilli podle chuti
TIP: Pokud budete přidávat stejně jako já do polévky brambor, tak jej vařte zvlášť. Pokud je budete vařit společně s kysaným zelím, tak nikdy nezměknou.
TIP: Pokud nemáte smetanu ke šlehání, můžete ji nahradit smetanou na vaření nebo zakysanou smetanou.
Nejlepší zelňačka se smetanou a bramborem postup přípravy
- Kysané zelí si slijte a pokud je příliš kyselé, tak jej propláchněte. Zelí vařte ve větším hrnci ve vývaru (vodě) společně s bobkovým listem, novým kořením a drceným kmínem téměř doměkka.
- Mezitím si na pánvi s rozpáleným tukem orestujte cibuli nakrájenou na kostičky společně s nakrájenou klobásou nebo uzeným masem.
- Jakmile vám cibulka zesklovatí, tak vše zasypte hladkou moukou a upražte za stálého míchání jíšku, kterou zasypte paprikou popř. chilli, promíchejte a nechte vychladnout.
- Nakonec odstavenou směs s klobásou přidejte do vývaru se zelím a pečlivě promíchejte. Můžete vyndat nové koření a bobkový list a vše ještě 15 minut společně povařit. Ochuťte solí a pepřem.
- Ke konci přidejte předvařené měkké brambory a odstavte hrnec. Nakonec do polévky vmíchejte smetanu podle chuti.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews