-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas40 minut
Jemná a krémová špenátová polévka je klasika v české gastronomii. Zkuste tento recept ozvláštnit čerstvým pestem a povzneste tuto klasiku na jinou úroveň.
Nejlepší špenátová polévka je jednoduchá letní polévka, kterou můžete připravit z čerstvého špenátu ze zahrádky. Tuto polévku však připravíte i ze zmraženého špenátu.
Suroviny na nejlepší špenátovou polévku
- 50 g másla nebo oleje
- 1 cibule
- 250 g listového špenátu
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml tučné smetany
- 2 vejce
- špetka muškátového oříšku
- sůl & pepř
- 1 stroužek česneku
- zakysaná smetana na ozdobu
- vysmažená slanina na ozdobu
TIP: Pro dosažení krémovější konzistence se do špenátové polévky obvykle přidávají pouze žloutky. Můžete však vejce použít i s bílky.
Suroviny na pesto
- 100 ml olivového oleje
- 50 g čerstvých listů bazalky
- 100 g sýra Grana Padano
- 50 g piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- sůl
Nejlepší špenátová polévka postup přípravy
- Nejprve si rozpusťte ve větším hrnci máslo a na něm orestujte cibuli dozlatova. Špenát si důkladně omyjte a listy špenátu přidejte do hrnce.
- Vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Vařte špenát doměkka.
- Nyní polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem a vraťte na plotnu.
- Vejce si rozmíchejte se smetanou v mističce a poté je přilijte do polévky. Přidejte také prolisovaný stroužek česneku a pár minut polévku ještě prohřívejte.
- Pesto si připravíte tak, že veškeré suroviny na pesto rozmixujete do hladké směsi.
- Polévku podávejte do hlubokého talíře, ozdobte ji zakysanou smetanou a pestem. Ke špenátové polévce se mohou podávat i krutony z pečiva.
Chutnala vám špenátová polévka? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews