Nejlepší špenátová polévka (jemná a krémová)

Nejlepší špenátová polévka (jemná a krémová)
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    40 minut

Jemná a krémová špenátová polévka je klasika v české gastronomii. Zkuste tento recept ozvláštnit čerstvým pestem a povzneste tuto klasiku na jinou úroveň.

Nejlepší špenátová polévka je jednoduchá letní polévka, kterou můžete připravit z čerstvého špenátu ze zahrádky. Tuto polévku však připravíte i ze zmraženého špenátu.

Suroviny na nejlepší špenátovou polévku

  • 50 g másla nebo oleje
  • 1 cibule
  • 250 g listového špenátu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml tučné smetany
  • 2 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl & pepř
  • 1 stroužek česneku
  • zakysaná smetana na ozdobu
  • vysmažená slanina na ozdobu

TIP: Pro dosažení krémovější konzistence se do špenátové polévky obvykle přidávají pouze žloutky. Můžete však vejce použít i s bílky.

Suroviny na pesto

  • 100 ml olivového oleje
  • 50 g čerstvých listů bazalky
  • 100 g sýra Grana Padano
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Nejlepší špenátová polévka postup přípravy

  1. Nejprve si rozpusťte ve větším hrnci máslo a na něm orestujte cibuli dozlatova. Špenát si důkladně omyjte a listy špenátu přidejte do hrnce.
  2. Vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Vařte špenát doměkka.
  3. Nyní polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem a vraťte na plotnu.
  4. Vejce si rozmíchejte se smetanou v mističce a poté je přilijte do polévky. Přidejte také prolisovaný stroužek česneku a pár minut polévku ještě prohřívejte.
  5. Pesto si připravíte tak, že veškeré suroviny na pesto rozmixujete do hladké směsi.
  6. Polévku podávejte do hlubokého talíře, ozdobte ji zakysanou smetanou a pestem. Ke špenátové polévce se mohou podávat i krutony z pečiva.

Chutnala vám špenátová polévka? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • sunny.sofi

      Vypadá krásně

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.