-
Čas přípravy40 minut
-
Doba vaření0 minut
-
Porce10
-
Celkový čas1 hodina
Nejlepší domácí kysané zelí do sklenic
Nejlepší domácí kysané zelí do sklenic je typicky podzimní záležitost. Kysané zelí do sklenic se dělá nejlépe z kruhárenského (podzimního) zelí. Přesné množství se nedá určit, proto v tomto receptu budu pracovat s poměry. Přeci jen každý nakládá jiné množství zelí.
Suroviny na přípravu nejlepšího domácího kysaného zelí do sklenic
- pevné pozdní zelí
- sůl 25 g na 1 kg zelí
- celý pepř (kuličky)
- kmín
- dle chuti: hořčičné semínko, špetka anýzu, křen
Nejlepší domácí kysané zelí do sklenic postup přípravy
- Nejprve si veškeré zelí nakrouhejte najemno. Použít k tomu můžete kruhadlo nebo nástavec na kuchyňském robotu.
- Zelí umístěte do větší nádoby nebo zeláku, posypte solí s poměrem 25 g soli na 1 kg zelí. Přidejte také kmín a kuličky černého pepře.
- Nyní začne zelí vlivem soli pouštět šťávu, mačkejte jej a pěchujte tak, abyste tento proces urychlili. Ze zelí je potřeba důkladně vymačkat vzduch, aby proces kvašení proběhl hladce.
- Pokud máte kvasnou nádobu, tak zelí umístěte do ní, pokud ne, připravte si dostatečně velkou uzavíratelnou nádobu do které zelí dejte.
- Nad zelím by mělo být několik centimetrů šťávy. Na vrch dejte vyvařené prkýnko nebo čistý talíř a zatěžkejte vrchní vrstvu vyvařeným velkým kamenem např. žulovou kostkou tak, aby bylo zelí opravdu ponořené.
- Nádobu uzavřete víkem, pokud máte kvašák, tak přidejte vodu, aby byla nádoba vzduchotěsná.
- Na teplém místě (12-15°C) nechte zelí kvasit po dobu 4-6 týdnů. Zelí kontrolujte, musí být neustále ponořené, pokud není, přidejte vždy převařenou již vychladlou vodu se solí s poměrem 20 g na 1 litr vody.
- Nakonec si zelí rozdělte do sklenic a sterilujte.
TIP: Pokud vám při procesu kvašení ubyde tekutina, tak můžete naředit bio jablečný ocet 1:1 s převařenou vodou. Tento trik používejte v případě, že zelí do sklenic nebudete umisťovat a chcete, aby vám zelí v zeláku vydrželo co nejdéle.
Jak dlouho domácí kysané zelí do sklenic vydrží?
Pokud jste používali opravdu čisté a vyvařené pomůcky a dodrželi jste postup uvedený výše, tak by vám zelí mělo s přehledem vydržet do další sezóny.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review