Nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový)

Nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový)
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    50 minut
  • Porce
    12
  • Zhlédnutí
    416

Kdy se peče velikonoční beránek?

Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu, stejně jako se peče mazanec.

Nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový), pochází z jedné pražské cukrárny a dokonale splňuje naše požadavky. Těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní velkou formu a jde dobře vyklopit. Tento šlehačkový beránek tak zůstane vláčný i několik dní. U nás doma je nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový) tradiční, jelikož ho pečeme každý rok.

Suroviny na velikonoční beránek (šlehačkový)

  • Polohrubá mouka
  • Moučkový cukr
  • Vanilkový cukr
  • Prášek do pečiva
  • Šlehačka 33%
  • Vejce
  • Citronová kůra
  • Máslo – na vymazání formy
  • Mouka či strouhanka – na vysypání formy

Postup na velikonoční beránek (šlehačkový)

  • Předehřejeme troubu na 175 °C, vymažeme a vysypeme dvoudílnou formu na beránka moukou či strouhankou.
  • Nejprve si připravíme velkou mísu, ve které utřeme žloutky oddělené od bílků s cukrem.
  • Poté přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a nakonec vlijeme šlehačku.
  • Dále si v samostatné míse ušleháme z bílků sníh a tuhý sníh lehce vmícháme do připravené směsi se žloutky.
  • Hladké těsto přendáme do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhladíme povrch a přiklopíme druhou polovinou formy.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak ji vyjmeme z trouby, zabalíme na chvíli do vlhké utěrky, odendáme víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopíme a necháme nejlépe na mřížce zcela vychladnout. Beránka ponecháme ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl.

TIP:

  • Použijte větší formu na beránka.
  • Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.
  • Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než beránka vyndáte z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta píchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.
  • Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.

 

Vyzkoušejte také:

 

Suroviny

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..