Nadýchaná domácí veka na chlebíčky

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    40 minut
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    60 minut

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je naprosto skvělý a vyzkoušený recept od mé babičky. Dříve jsem používala na chlebíčky výhradně kupovanou veku, ale poté, co jsem poprvé vyzkoušela svojí domácí, tak nechci dělat žádnou jinou. Recept je jednoduchý a veky jsou úžasné.

Suroviny na nadýchanou domácí veku

  • 1 kg hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 10 g cukru
  • 2-3 lžičky soli
  • 6 lžic oleje nebo povolené sádlo
  • 0,5 l mléka

Domácí veka ze sušeného droždí

Můžete připravit domácí veky také ze sušeného droždí. Abyste vyrovnali 40 g čerstvého droždí, budete potřebovat 14 g sušeného droždí.

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky postup přípravy

  1. Z trošky vlažného mléka, droždí, cukru a trošky mouky udělejte řidší kvásek. Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít (nakynout).
  2. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout při pokojové teplotě.
  3. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 díly.
  4. Z jednotlivých dílů vyválejte placku a tu poté smotejte a vytvarujte do tvaru veky. Tyto veky nechte ještě dalších 30-45 minut kynout na plechu.
  5. Veky potřete vodou a pečte v předehřáté troubě na 200°C zhruba 30-35 minut.
  6. Upečené veky dozlatova nechte vychladnout a poté můžete připravovat vaše oblíbené chlebíčky.

Chutnaly vám domácí veky? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Tinka

      povedly se, děkuji za recept

    • Veronika Č.

      Jsou tooooop 🙂

    • H.Š.

      Velice povedeny recept povedli se mi naprvni pokus

    • Lenka

      Skvělý recept, jsme dva, tak jsem dělala jen poloviční dávku, z půlky jsem udělala veku a z druhé půlky ještě dva dlouhatánské rohlíky na jednohubky (aby nebylo zbytečně moc odkrojků konců) – jen jsem pekla rohlíky kratší dobu, recept není vůbec špatný ani na rohlíky (i když dělávám jiný recept, poměry se malinko liší).

      • Lucie

        Povedlo se. Lehké, krásné výborné, díky

    • Jana

      Opravdu krásná a chutná veka.Dělala jsem poloviční dávku.Dvě dobré nadýchané veky. Po zkušenostech s rohlíky jsem použila domácí sádlo,chuťově lepší než olej.Děkuji za recept.
      Jana

    • Zuzka

      Prostě úžasná veka, když dělám rohlíky nebo housky, tak místo mléka dávám vodu.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.