-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce8
-
Celkový čas30 min
Vepřové maso je v Česku velmi oblíbené a tento vepřový steak je jako dělaný k pivu. Samotná marináda obsahuje pivo a výsledek vás mile překvapí!
Marinovaný vepřový steak na grilu můžete připravit z kýty, která je obecně sušší nebo z vepřové krkovice, která je prorostlejší. Oba druhy masa jsou na gril vhodné jen potřebují jinou tepelnou úpravu. U krkovice vám postačí 6 minut z každé strany a kýtu doporučuji připravovat 10 minut z každé strany a hlídat maso, aby se nevysušilo. Využijte zbylé marinády a maso během grilování potírejte.
Suroviny na marinovaný vepřový steak na grilu
- 800 g – 1 kg vepřového masa
- 300 ml piva
- 6 lžic kvalitního kečupu
- 6 stroužků česneku
- 3-4 lž. třtinového cukru
- 1-2 šalotky
- 2 lžíce balzamikového octa (lze nahradit citronovou šťávou)
- 1 lžíce soli
- půl lžičky černého pepře
- čerstvý rozmarýn nebo tymián
- chilli podle chuti
TIP: Čerstvé bylinky rozhodně nevynechejte, propůjčí vynikající chuť výsledným steakům.
Postup přípravy vepřového steaku na grilu
- Omyté vepřové maso pokrájejte na plátky o tloušťce alespoň 2 centimetrů. Maso důkladně osolte z obou stran před samotným marinováním.
- V míse si smíchejte prolisované stroužky česneku, nasekanou cibuli a bylinky a ostatní suroviny uvedené výše. Vše důkladně promíchejte. Do marinády můžete přidat také pár lžic olivového oleje, není to však nezbytné.
- Maso umístěte do misky plátek po plátku a každý plátek z obou stran potřete marinádou. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a maso nechte 12-24 hodin marinovat v lednici. Můžete i déle. Před samotným grilováním maso vyndejte z lednice, abyste předešli teplotnímu šoku a neztratili cennou šťávu z masa.
- Během grilování maso potírejte zbytkem marinády. Nejprve grilujte maso zprudka, aby se zatáhlo a poté jej umístěte na kraj grilu, aby se opékalo žárem.
- Hotové steaky podávejte k oblíbené příloze, omáčce a dobře vychlazenému pivu.
Chutnal vám marinovaný vepřový steak na grilu? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Grilovaný vepřový steak
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review