- 9 února, 2022
- od Jana Michálková
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření5 min
-
Porce4
-
Celkový čas25 min
Pokud hledáte orientální jídlo, které není složité na přípravu a zároveň si na něm pochutnáte, pak jste na správné adrese. Baba ghanoush (baba ganuš) je skvělý dip z pečených nebo grilovaných lilků.
Lilková pomazánka Baba ghanoush pochází z Blízkého východu a nejčastěji se s ní setkáte při podávání předkrmu. Základem celého pokrmu je lilek, který je pro mě běžně nestravitelný, ale v této pomazánce je opravdu super. Důležité je lilek správně ogrilovat/opéct.
Suroviny na baba ghanoush
2 lilky
2 lžíce tahini (sezamové pasta)
2 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky římského kmínu
lžíce sekaného koriandru
lžíce nasekané petržele
sůl & pepř
Lilková pomazánka Baba Ghanoush postup přípravy
Lilek buďto ogrilujte ze všech stran na grilu nebo jej udělejte nad zapnutým plynovým sporákem (přímo nad plamenem) tak, aby se slupka mírně připekla. Alternativou je udělat je v troubě – lilky párkrát propíchněte ze všech stran, lehce potřete olivovým olejem a pečte na nejvyšší výkon doměkka. Kůrka by měla být opět lehce připečená.
Lilky nechte trochu vychladnout a dále s nimi pracujte až budou vlažné. Dužinu lilků si vydlabejte do misky, přidejte 2 lžíce tahini, prolisovaný česnek a zbytek surovin uvedených výše.
Pomazánku promíchejte tak, aby se chutě propojily. Baba ghanoush máte hotové a můžete jej podávat například s pečivem. Výborně doplní chuť grilovaného masa jako dip nebo jej servírujte s pečivem jako klasickou pomazánku.
TIP: Baba ghanoush skvěle chutná i s opečeným světlým toastem.
Chutnalo vám Baba ghanoush? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Baba ghanoush
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář