Lilková pomazánka Baba ghanoush (baba ganuš)

Lilková pomazánka Baba ghanoush
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    5 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    385

Pokud hledáte orientální jídlo, které není složité na přípravu a zároveň si na něm pochutnáte, pak jste na správné adrese. Baba ghanoush (baba ganuš) je skvělý dip z pečených nebo grilovaných lilků.

Lilková pomazánka Baba ghanoush pochází z Blízkého východu a nejčastěji se s ní setkáte při podávání předkrmu. Základem celého pokrmu je lilek, který je pro mě běžně nestravitelný, ale v této pomazánce je opravdu super. Důležité je lilek správně ogrilovat/opéct.

Suroviny na baba ghanoush

  • 2 lilky
  • 2 lžíce tahini (sezamové pasta)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • lžíce sekaného koriandru
  • lžíce nasekané petržele
  • sůl & pepř

Lilková pomazánka Baba Ghanoush postup přípravy

  • Lilek buďto ogrilujte ze všech stran na grilu nebo jej udělejte nad zapnutým plynovým sporákem (přímo nad plamenem) tak, aby se slupka mírně připekla. Alternativou je udělat je v troubě – lilky párkrát propíchněte ze všech stran, lehce potřete olivovým olejem a pečte na nejvyšší výkon doměkka. Kůrka by měla být opět lehce připečená.
  • Lilky nechte trochu vychladnout a dále s nimi pracujte až budou vlažné. Dužinu lilků si vydlabejte do misky, přidejte 2 lžíce tahini, prolisovaný česnek a zbytek surovin uvedených výše.
  • Pomazánku promíchejte tak, aby se chutě propojily. Baba ghanoush máte hotové a můžete jej podávat například s pečivem. Výborně doplní chuť grilovaného masa jako dip nebo jej servírujte s pečivem jako klasickou pomazánku.

TIP: Baba ghanoush skvěle chutná i s opečeným světlým toastem.

Chutnalo vám Baba ghanoush? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Baba ghanoush

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..